Bez obzira zvali li ih popečci ili polpete, ovaj ukusni obrok uvijek je dobrodošao na jelovniku
Kelj je jedna od onih zdravih namirnica koju treba što češće konzumirati zbog svojih bogatih nutritivnih svojstava, no najmlađi često nisu oduševljeni jelima od tog lisnatog povrća.
Ovo se povrće često naziva 'kraljem kalcija' te se ubraja u najzdravije namirnice koje štite organizam od bolesti i jačaju imunitet. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana te je riječ o niskokaloričnoj namirnici.
Kupusnjače poput kupusa, kelja, brokula ili prokulica, prepune su vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka pa nutricionisti savjetuju da ih što češće uvrstimo na svoj jelovnik. Brojna su studije pokazale kako sve kupusnjače sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora.
Isprobajte ovu sjajnu ideju za ukusne popečke koji mogu biti samostalno jelo ili prilog.
Popečci od kelja
- kelj
- 3-4 krumpira
- jaje
- 6 žlica krušnih mrvica + za posipanje
- 6 žlica brašna
- 1 žličica soli, prstohvat papra
- prstohvat češnjaka u prahu
Priprema:
Glavicu kelja očistite, operite i narežite na pola. Odrežite debele krajeve i svaku polovicu narežite na manje kockice. Kelj prebacite u veliki lonac s vodom, posolite i kuhajte dok ne omekša, oko 10 minuta nakon što voda provri. Ogulite i narežite krumpire na manje kockice te ih skuhajte u posoljenoj vodi. Kuhane krumpire ocijedite i pustite da se hlade. Kelj ocijedite i prebacite na dasku za rezanje pa ga dobro usitnite nožem. Na taj način će se i automatski ohladiti. Prebacite kelj u veliku plastičnu zdjelu. Krumpire protisnite kao kada radite pire pa ih dodajte u zdjelu s keljem. Umutite jaje i dodajte začine. Prelijte time kelj i pire pa sve dobro izmiješajte kako bi dobili sjedinjenu smjesu.
U plitki tanjur istresite krušne mrvice. Žlicom stavljajte smjesu te oblikujte popečke, a zatim ih uvaljajte ih u krušne mrvice.
Popečke zatim kratko popržite s obje strane na malo ulja. Poslužite ih samostalno ili kao prilog. I dobar tek!