Ako išta podsjeća na veljaču, onda je to miris slasnih krafni, koje ovih dana možemo kupiti na svakom koraku, ali i jednako uspješno ispeći kod kuće
Ljubiteljice kolača posebno vole ovo doba godina kada imaju ekstra motivaciju za pečenjem krafni, deserta koji obožavaju baš svi.
Recept za krafne
Bilo da ih punite pekmezom, čokoladom ili trendi pastom od pistacija - ne možete pogriješiti. No, greške mogu doći prilikom izrade, počevši od toga da se tijesto nije dovoljno dignulo prije izrade.
Donosimo recept s detaljno opisanim koracima kako napraviti najfinije krafne koje su mekane, prozračne i neodoljivo ukusne.
Sastojci:
- 500 g oštrog bijelog brašna
- 60 g šećera
- 15 g svježeg kvasca (izmrviti)
- 4 jaja
- korica 1/2 limuna
- 2 žličice soli
- 125 g omekšalog neslanog maslaca
- oko 2 litre suncokretovog ulja za prženje u dubokom ulju
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudu miksera sa kukom za tijesto staviti 150 g vode i sve sastojke za tijesto osim maslaca. Miješajte na srednjoj brzini 8 minuta ili dok se tijesto ne počne odvajati od stranica i oblikuje loptu. Isključite mikser i ostavite tijesto da odstoji 1 min.
Ponovno uključite mikser na srednju brzinu i polako dodajte maslac u tijesto – oko 25 g odjednom. Kad se sve sjedini, miksajte velikom brzinom 5 minuta dok tijesto ne postane sjajno, glatko i vrlo elastično kada se povuče.
Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči. Tijesto nakratko izbacite u zdjelu, zatim ga poklopite i stavite u hladnjak da se ohladi preko noći. Sutradan izvadite tijesto iz hladnjaka i narežite ga na komade od 50 g (trebalo bi vam izaći oko 20 komada).
Dijelove tijesta razvaljajte u glatke, čvrste kiflice i stavite ih na pobrašnjen pleh, ostavljajući dovoljno prostora između njih, jer ne želite da se zalijepe dok se dižu. Lagano prekrijte prozirnom folijom i ostavite 4 sata ili dok se ne udvostruči. Napunite fritezu ili duboku tavu do pola uljem. Zagrijte ulje na 180°C.
Kad se ulje zagrije, pobrašnjenom strugalicom za tijesto pažljivo izvucite krafne iz plitice. Pazeći da se ne ispuhnu, stavite ih u ulje. Napravite 2-3 po seriji, ovisno o veličini vaše friteze ili tave. Pržite 2 minute sa svake strane dok ne poprime zlatnosmeđu boju – napuhnu se i plutaju, pa ćete ih možda morati lagano gurnuti prema dolje nakon otprilike 1 minute kako biste ujednačili boju. Izvadite krafne iz friteze i stavite ih na kuhinjski papir.
Dok su još tople, stavite ih u zdjelu sa šećerom. Ponavljajte korake dok se sve krafne ne ispeku, ali stalno provjeravajte je li temperatura ulja ispravna – ako je previsoka, izgorjet će i biti sirove u sredini; ako je preniska, ulje će se upiti u krafne i one će postati masne. Prije punjenja ostaviti sa strane da se ohlade.
Za punjenje krafni, napravite rupu malim nožem u pregibu svake od njih, bilo gdje oko bijele linije između prženog vrha i dna. Napunite vrećicu nadjevom i ubacite u krafnu dok lijepo ne nabubri – 20-50 g je optimalna količina, ovisno o nadjevu; Nakon punjenja, krafne je najbolje jesti odmah, ali ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.