Topla juha okrjepa je za dušu i tijelo u svako doba godine, a posebno je rado jedemo tijekom zime - kao predjelo ili hranjivu večeru
Juha od rajčice jedan je od kulinarskih klasika koji je u većini kućanstava na jelovniku barem jednom tjednom. Lagana, aromatična i uvijek slasna, mnogima je favorit koji se ne odbija.
A da bi svoju juhu od rajčice pripremili malo drugačije, dodajte joj - pesto.
Ovaj slavni umak iz Genove promijenit će joj okus i teksturu, čineći je kremastijom i s još više arome. Pesto se radi na bazi spoja maslinovog ulja i bosiljka, koji savršeno pristaju okusu rajčice.
'Zaboravite na dodavanje vrhnja, šećera ili suvišnih aditiva. U svoju juhu stavljam samo par žlica pesta genovese i to je dovoljno da je podignem na sasvim novu razinu', rekla je autorica ovog recepta kuharica Marzia.
Sastojci:
- 680 g rajčice
- Jedan srednji luk, narezan na kockice
- Tri do pet češnja češnjaka
- Dvije veće mrkve, oguljene i prerezane na pola
- Trećina šalica maslinovog ulja
- Posolite i popaprite
- Dvije šalice temeljca od povrća (ili pilećeg temeljca)
- Jedna žlica balzamičnog octa
- Četvrtina žličice pahuljica crvene paprike
- Jedna do dvije žlice pesta od bosiljka
Priprema:
Za ekstra aromu, zapecite u pećnici rajčice, luk, češnjak i mrkvu. Povrće pokapajte maslinovim uljem, posolite i popaprite i dobro izmiješajte da sve bude ravnomjerno začinjeno. Stavite lim za pečenje u pećnicu i ostavite sastojke da se peku jedan sat. Nakon 30 minuta provjerite sastojke i promiješajte po potrebi.
Zatim povrće sa sokovima prebacite u blender i miksajte dok ne postane potpuno glatko.
Prebacite pire u veliki lonac na srednje jakoj vatri. Dodajte temeljac i pustite da se juha zagrije do kraja, oko pet do sedam minuta.
Dodajte balzamični ocat i ljuskice crvene paprike te dvije žlice pesta. Dodatno začinite solju i paprom po želji i poslužite uz tost od sira.