Hladni i tmurni dani pozivaju nas kuhanje hranjivih obroka koji nam griju dušu i tijelo, a teško je pripremiti išta bolje od slasne juhe bogate povrćem.
Jela na žlicu mnogima su omiljena zbog svoje praktičnosti - kuhaju se u jednom loncu, ne zahtijevaju puno pozornosti i umješnosti te uvijek ispadnu dobro, bez puno truda.
Juha od leće i povrća
Osim što su brzo gotova, prednost je što ih možemo skuhati za više dana te u hladnjaku imati već gotovo jelo koje samo treba podgrijati.
Klasične mesne i povrtne juhe nepogrešiv su odabir, no ako želite probati nešto malo drugačije, a pritom i zasitnije, donosimo recept za juhu s lećom, koju možete jeste kao predjelo ili hranjivu, vruću večeru.
U pripremi je poželjno večer prije namočiti leću kako bi bila lakša za probavu, što je posebno bitno ako je planirate jesti u kasnijim satima. Naime, to smanjuje učinak oligosaharida koji izazivaju nadutost, ali i skraćuje vrijeme kuhanja.
Sastojci:
- Poriluk
- Mrkva
- Bundeva
- Tikvica
- Leća
- Maslinovo ulje
- Sol, papar, muškatni oraščić ili kurkuma
Priprema:
Povrće narezano na kockice skuhajte u povrtnoj juhi ili vodi. Zatim dodajte začine i kad je sve povrće kuhano dodajte prethodno skuhanu leću.
Zatim blendajte dok ne dobijete kremu ili servirajte s komadima povrća te poslužite uz ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Ako želite povećati udio proteina u ovoj večeri, a da ne narušite probavu, uz ovo jelo možete poslužiti nasjeckano kuhano ili poširano jaje koje je bogato bjelančevinama.