Zahvaljujući slojevima povrća, mesa i kremastog umaka, svaka verzija musake pruža bogatstvo okusa, a postoji jednostavan način i da je podignete na višu razinu
Musaka je jedno od klasičnih jela koja gotovo svi obožavaju dobiti na tanjuru. Sočna, zasitna i aromatična, pun je pogodak za svaku priliku, a velika prednost je i što ne zahtjeva puno truda i vremena u pripremi.
No, da svaka musaka ne bude ista i s vremenom pomalo dosadna, u ovo jelo dodaju se razni dodaci koji mu bitno mijenjaju okus, čineći ga još ukusnijim i poželjnijim.
Recept za malo drugačiju musaku
I dok je tradicionalni grčki recept vrlo jednostavan i, za mnoge, najbolja opcija, oni skloniji eksperimentiranju u kuhinji u stalnoj su potrazi za načinima kako jelo učiniti drugačijim i zanimljivijim.
Donosimo recept za malo drugačiju musaku, koja svoju specifičnost duguje jednostavnim dodacima feta sira i štapića cimeta za neodoljivo slano-slatkasti okus koji zove na 'još samo jedan' zalogaj.
Sastojci:
- 100 ml maslinovog ulja
- 500 g janjećeg mljevenog mesa
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 3 velika češnja češnjaka, zgnječena
- ½ žličice svijetlo smeđeg šećera
- 2 žlice pirea od rajčice
- 2 žlice crnog vinskog octa
- 400 g sjeckane rajčice
- 200 ml crnog vina
- 1 žlica sušenog origana
- 1 štapić cimeta
- 2 lista lovora
- 3 patlidžana
Za umak:
- 500 ml grčkog jogurta
- 1 jaje, plus 1 žumanjak
- 50 g naribana parmezana
- prstohvat ribanog muškatnog oraščića
- 100 g fete, izmrvljene
Priprema:
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u tavi na srednje laganoj vatri, dodajte mljeveno meso i dinstajte 15-20 minuta. Pustit će nešto tekućine, ali nakon što ona iscuri, mljeveno meso će cvrčati u vlastitoj masnoći i početi rumeniti i karamelizirati se. U ovom trenutku, promiješajte mljeveno meso drvenom kuhačom.
Umiješajte luk i nastavite kuhati 10 minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i kuhajte još minutu. Pospite šećer, zatim promiješajte pire od rajčice i kuhajte dok se ne zapeče i počne lijepiti za posudu. Ulijte ocat i ostavite da lagano kuha minutu.
Stavite rajčice iz konzerve, zatim upotrijebite vino da isperite limenku i ulijte u umak. Začinite solju i paprom, posipajte origano, ubacite štapić cimeta i lovorov list, pustite da zavrije i lagano kuhajte uz povremeno miješanje 40 minuta dok ne dobijete gusti ragu. Maknite s vatre, izvadite lovor i cimet te promiješajte još 1 žlicu maslinovog ulja.
Dok se ragu kuha, patlidžanima odrežite vrhove, pa uzdužno narežite na ploške debljine 1 cm. Stavite u zdjelu i lagano posolite te ostavite na 20 min dok ne omekšaju i ispuste dio tekućine. Obilno pokapajte ostatkom maslinovog ulja i dobro promiješajte. Zagrijte tavu na jakoj vatri i pecite kriške s obje strane nekoliko minuta dok ne omekšaju i lagano ne dobiju boju.
Za umak, stavite jogurt u zdjelu s cijelim jajetom i žumanjkom, polovicom parmezana, muškatnim oraščićem i malo soli i papra, pa miješajte dok se ne sjedini. Žlicom stavite trećinu mesa u veliku pravokutnu posudu za pećnicu i ravnomjerno rasporedite, pola patlidžana na vrh, zatim drugu trećinu mesnog umaka i preostale ploške patlidžana. Ulijte posljednju količinu mesnog ragua, a zatim žlicom prelijte umak poravnavajući je do rubova. Pospite fetu zajedno s ostatkom parmezana.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Musaku pecite 50 min ili dok ne porumeni. Ostavite sa strane najmanje 10 minuta da se ohladi prije posluživanja.