đurđevački pijesci

Deve, pijesak i pustinja: Na sat i pol od Zagreba nalazi se 'hrvatska Sahara'

17.10.2024 u 13:32

Bionic
Reading

Sve popularniji Đurđevački pijesci od Zagreba su udaljeni 115 kilometara, što ih čini odličnom destinacijom za jednodnevni izlet iz metropole

Da vam netko kaže da u Hrvatskoj postoji mjesto koje se nosi nadimak pustinje, vjerojatno biste mislili da je u nečemu zamka. No, zaista, za malo više od sat i pol vožnje od Zagreba doći ćete do pješčane bajke u Đurđevcu.

'Hrvatska Sahara' u Đurđevcu

Đurđevački pijesci, poznati i pod atraktivnim nadimkom 'Hrvatska Sahara', zaštićeno su botaničko područje koje se ponosi endemskim vrstama te florom i faunom u kojoj će posebno uživati oni najmlađi.

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Naravno, tu je i glavna atrakcija - pješčane dine. Protežu se na oko 20 hektara zemlje, koja je proglašena posebnim geografsko-botaničkim rezervatom, s namjerom očuvanja jedinstvene vegetacije u kojima uspijevaju specifične biljne vrste.

Prirodne pješčane dine na sat i pol od Zagreba

Ako se pitate kako je uopće moguće da se išta nalik pustinji nalazi u Hrvatskoj, odgovor se krije u dalekoj prošlosti. Naime, dine su nastale nanošenjem sedimenata s ledenjaka, pri čemu su sve do kraja 19. stoljeća ondje bili tzv. živi pijesci.

Osim na očuvanje okoliša, ovo područje danas je orijentirano na turizam, što znači da ćete ondje pronaći sve potrebno za predivan jednodnevni izlet. Uz razgled dina i botaničkog rezervata Đurđevačkih pijesaka, dobra opcija je i šetnja kroz park-šumu Borik, specifičnu upravo po svom smještaju povrh pijeska.

Đurđevački pijesci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Krstarenje rijekom, šetnja šumom i zoološki s devama

U neposrednoj blizini je i rijeka Drava kojom se možete voziti brodom ili se, pak, odlučiti za rafting. Ako vam ipak nije do takvih avantura, prepustite se uživanju u opuštajućem pješčanom pejzažu, no nikako nemojte propustiti još jednu veliku atrakciju - posjet zoološkom vrtu s devama i ljamama.

'Pijesak je jako topao i ugodan za hodati bos', 'Zanimljivo kako je priroda stvorila ovu atrakciju', 'Zaista čudo prirode. Kao u Sahari. Pijeska kao u priči. Nekoliko stotina metara staze. Zanimljivo za djecu koja se mogu igrati', pišu posjetitelji u komentarima. Definitivno je riječ o mjestu vrijednom posjete u bilo koje doba godine!