čarobne rastoke

Bajkoviti slapovi i netaknuta priroda: Najljepše selo na svijetu nalazi se u - Hrvatskoj

14.10.2024 u 09:47

Bionic
Reading

U konkurenciji od 54 turistička sela, Rastoke su 2023. proglašene najljepšim na svijetu. Do njih vam treba tek sat i pol vožnje od Zagreba

Iako je još 19. listopada 2023. godine proglašeno najljepšim turističkim selom na svijetu, Rastoke kao da su i u proteklih godinu dana i dalje ostale jedna od najbolje čuvanih 'tajni' hrvatskog turizma.

Riječ je o pravom dragulju, čiju je ljepotu prošle godine prepoznao cijenjeni UNWTO, specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi globalnim turizmom. Proglašene su top turističkom destinacijom te postale jedno od najpotentnijih aduta Hrvatske za turizam koji ne traje samo od svibnja do listopada.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Rastoke proglašene najljepšim turističkim selom 2023.

Naime, Rastoke su skoro pa i ljepše tijekom jeseni i zime, a ovaj potencijal još uvijek nije u potpunosti iskorišten. Drugim riječima, zaboravite na velike gužve - ondje će vas i dalje dočekati mir, priroda i spokoj pored slapova.

Poznate i kao 'male Plitvice', najčešće su posjećivane upravo na putu prema slavnom Nacionalnom parku Plitvička jezera, no u njima itekako vrijedi doći barem na jedan puni dan.

  • +2
Rastoke Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Rastoke su smještene u blizini grada Slunja, u Karlovačkoj županiji. Nalaze se na mjestu gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u rijeku Koranu, stvarajući bajkovite slapove, brzace i jezerca. Poznate su po svojim tradicionalnim mlinovima, prekrasnim prirodnim krajolicima i starim kamenim kućama, u čijem okruženju je lako zaboraviti na sve brige i stres.

Sat i pol vožnje od Zagreba

Od Zagreba su udaljene svega sat i pol vožnje automobilom (od Rijeke oko dva i pol sata, a od Splita nešto zahtjevniji tri i pol), što ih čini idealnom destinacijom za jednodnevni izlet tijekom jeseni, kada su Rastoke obojene u čarobne žute, narančaste i crvene boje.

U dnevni plan obavezno uvrstite šetnju pored rijeke Slunjčice, poznate po svojoj očaravajućoj tirkiznoj nijansi, a za one željne uzbuđenja, lokalna ponuda nudi opcije poput avantura kajakom i raftinga na mrežnici, najma bicikla te odlazak u sportski ribolov.