ZA ODMOR IZ SNOVA

Destinacije koje ostavljaju sve bez riječi: Šest neprocjenjivih dragulja Hrvatske

07.07.2024 u 13:07

Bionic
Reading

Na turističkoj karti Europe Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija. Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja, Hrvatska se još uvijek može pohvaliti mjestima s netaknutom prirodom, ali i priznanjem da imamo najčišće more u Europi

Posljednje priznanje kojim je napokon i službeno potvrđeno da Hrvatska ima najčišće more u Europi zasigurno će u našu zemlju dovesti tisuće i tisuće novih turista koji žele uživati u ljepotama naše zemlje, netaknutoj prirodi i najčišćem moru. Upravo zbog svega toga ne čudi što su se, primjerice, britanski mediji poput Independanta na svojim stranicama pozabavili našom zemljom pa Britancima daju savjete gdje i kako najbolje provesti odmor u Hrvatskoj.

Koji god dio jadranske obale odaberu - od Istre pa skroz do Dubrovnika - turisti imaju priliku uživati u raznim ljepotama, a vrijeme mogu provesti i istražujući okolicu, uživajući u razgledavanju zidina UNESCO-vih gradova, nacionalnim parkovima ili jednostavno bezbrojnim uvalama duž obale.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

No, osim razvikanih gradova i otoka, novinar britanskog Independenta pozabavio se skrivenim draguljima koji još uvijek nude pravi doživljaj Hrvatske. Riječ je o destinacijama za koje u Hrvatskoj svi znamo, no van granica Lijepe naše, ti se gradovi i otoci još uvijek ne spominju pretjerano, zbog čega tamo i nije u potpunosti zavladalo turističko ludilo.

Primošten

Samo sat vremena od magneta za turiste, Splita, smješten je Primošten. 'U Primoštenu - smještenom na hrvatskoj dalmatinskoj obali - pronaći ćete netaknute plaže i azurno more. Možete uživati ​​u svježim plodovima mora, šetati šetnicama uz obalu i otkriti zašto je ovaj obalni raj još uvijek najbolje čuvana tajna Hrvatske', piše Forbes.

Osim jednom od najljepših plaža Jadranskog mora, Primošten će vas osvojiti i kamenim uličicama, pitoresknim šetnicama duž poluotoka te pogledom na velebnu crkvu na samom vrhu poluotoka.

Vis, Biševo

Za sve ljubitelje povijesti uspavani Vis, ujedno posljednji biser na hrvatskoj čistoj jadranskoj obali, kako mu tepaju na Independantu, otok je prepun cvijeća, a svojedobno je bio i od važnog vojnog značaja. Ako niste ljubitelji samo izležavanja po plažama, Vis je idealna destinacija zbog izleta poput onih kroz mreže tunela koje je koristila vojska.

Nakon Drugog svjetskog rata, pa sve do 1995. prilaz otoku je bio ograničen, zbog čega je sve to rezultiralo i time da ga turisti još uvijek nisu toliko okupirali. Ljepotama Visa bili su očarani i tvorci filma 'Mamma Mia 2', zbog kojih je i Pierce Brosnan boravio tamo.

Delta Neretve

Sjeverno od Dubrovnika nalazi se Delta Neretve, na ušću rijeke Neretve koja izvire u Bosni i Hercegovini i ulijeva se u Jadransko more. Plaže, zelene doline i tirkizni plićaci omiljena su destinacija kajtera koji tamo imaju svoj pravi raj na zemlji, ali i svih onih koji uživaju u aktivnom odmoru - od bicikliranja pa sve do veslanja kajacima kanalima uzvodno sve do tirkiznih Baćinskih jezera - ali i u lokalnim delicijama, poput žaba i jegulja.

Brijuni

Nekoć ljetovalište bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koji je tamo ugostio i neka od najpoznatijih holivudskih imena, ali i svjetske moćnike, 1983. proglašen je nacionalnim parkom. Brijuni su uistinu još uvijek, unatoč sve većem broju turista koji ga pohodi, savršeno odredište za sve ljubitelje prekrasne i netaknute prirode, a kada znate da uz to, pored brojnih, netaknutih uvala, postoji i park sa životinjama u kojima su svoj mjesto pod suncem pronašle brojne zebre i slonovi, dobar provod vam je zagarantiran.

Otokom se prometuje biciklima ili električnim autićima za golf koji se mogu unajmiti i kojima ćete najbolje razgledati prirodne ljepote otoka, a ako vam se posreći možda susretnete putem paunove, jelene i ostale životinje dok slobodno šeću otokom.

Šibenik

Smješten na brdu, išaran srednjovjekovnim uličicama, Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu koji se prvi put spominje u darovnici Petra Krešimira IV na Božić 1066. godine, zbog čega ne čudi da ga često nazivaju Krešimirovim gradom. Bogata povijest grada može se vidjeti i u starom gradu gdje se nalazi i katedrala svetog Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a, a tu su i četiri obrambene kamene utvrde, kao i tvrđava sv. Mihovila gdje se ljeti često održavaju koncerti. Arhipelag od 249 otoka dovoljan su razlog i da istražite okolicu Šibenika i to brodom.

Rastoke

I šećer na kraju tu su Rastoke, maleno mjesto smješteno pored Slunja, kojem mnogi tepaju da su 'Plitvice u malom'. Budući da je između Plitvičkih jezera i Rastoka tek nekih tridesetak kilometara ne čudi što mnogi spajaju ova dva odredišta u jedan izlet. Rastoke su prepoznatljive po slapovima koji kao da izviru iz kuća i mlinica žličara smještenih na stijeni odakle se spuštaju u Slunjčicu, ali i po brojnim legendama od kojih je najpoznatija ona o rastočkim vilama.