ZA ODMOR IZ SNOVA

Ovo su plaže u Hrvatskoj koje su i Amerikancima zapele za oko

05.07.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Krenula je sezona godišnjih odmora, a za mnoge je ljetovanje nezamislivo bez 'stress free' uživanja u moru i suncu

Zamislite da se izležavate na bijeloj šljunčanoj plaži dok tirkizni valovi zapljuskuju litice, a vaša je jedina briga jeste li nanijeli dovoljno kreme za sunčanje. Zvuči savršeno zar ne?

Hrvatske skrivene uvale i slikoviti otoci savršeno su mjesto za sve ljubitelje morskih radosti, a US News Travel je detaljno izanalizirao te uzeo u obzir brojne faktore kako bi odredili koje su to najbolje plaže u Hrvatskoj.

Ovih osam destinacija predložili su američkim turistima kao najidealnije za odmor:

1. Dugi otok

Dugi otok do kojeg se može doći samo brodom ili trajektom, doista je izvan utabanih staza, no zato je pravi prirodni dragulj. Dok stjenovite litice dominiraju zapadnom stranom ovog zelenog otoka (smještenog jugozapadno od Zadra), istočna obala ispunjena je mirnim uvalama i tihim obalnim mjestima koji mame posjetitelje željne raja na plaži. Plaža Sakarun pogodna za obitelji nedvojbeno je savršena destinacija za odmor s čistim morem i bijelim pijeskom, a sve je omeđeno borovima. U međuvremenu, plaža Veli rat pruža nevjerojatan pogled na Punta Bjancu, najviši svjetionik na Jadranu, a netaknuta obala plaže Veli žal mirna je oaza za putnike kojima je potreban odmor i opuštanje.

2. Rab

Otok koji oduševljava svojom ljepotom proglašen je geoparkom 2008. godine. Bujne borove šume otoka Raba zasigurno su mu pomogle i da zasluži titulu jednog od najzelenijih otoka na Jadranu. To, uz blagu klimu i brojne pješčane plaže (rijetkost u Hrvatskoj), čini Rab idiličnim primorskim odmorištem. Rajska plaža idealna je za djecu zahvaljujući plićaku, toboganima i igralištima, a na plaži Pudarica najbolje je uživati ​​u zalasku sunca s koktelom u ruci. Uz obalu se protežu i plaže za sve one koji vole uživati u moru i suncu au naturel, uključujući plažu Sahara ili plažu Kandarola, jednu od najstarijih poznatih naturističkih plaža na svijetu.

3. Hvar

Ovaj suncem okupani otok uz južnu obalu kopnene Hrvatske stekao je reputaciju omiljenog party odredišta za mnoge slavne i bogate. I dok se ne može poreći glamurozna privlačnost grada Hvara, netaknute plaže na otoku ostavljaju bez daha. Posjetite stjenovite obale plaže Dubovica ili unajmite pedalin kako bi istražili slikovitu uvalu plaže Pokonji Dol. Ne zaboravite odvojiti vrijeme za jednodnevni izlet na Paklene otoke - plaža Mlini na otoku Marinkovcu posebno je popularna među kupačima.

  • +11
Plaža Pasjača u Konavlima Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

4. Dubrovnik

Srednjovjekovni grad u južnoj Hrvatskoj, privlači putnike svojim drevnim kamenim zidinama, krovovima s crvenim crijepom i prekrasnim plažama. Dok mnoge dubrovačke plaže nude restorane i potrepštine za plažu koji se mogu iznajmiti, plaže Copacabana i plaže Banje nisu preduboke za kupanje i imaju sadržaje prilagođene djeci što ih čini izvrsnim opcijama za obitelji. Za više osamljenosti, razmislite o plaži Sveti Jakov ili Betinskoj špilji, maloj uvali do koje se može doći samo brodom. U međuvremenu, ljubitelji 'Igre prijestolja' ne bi smjeli propustiti posjet otoku Lokrum koje je glumio i tajanstveni grad Qarth.

5. Split 

I ovaj dalmatinski dragulj krije mnoge lijepe plaže. Uzmite piće u jednom od brojnih barova duž pješčane plaže Bačvice ili angažirajte prijatelje za picigin. Ostale popularne plaže uključuju plaže Bene i Žnjan, koje se mogu pohvaliti brojnim sadržajima prikladnim za obitelj poput igrališta i obližnjih restorana, te plažu Kašjuni, šljunčanu plažu s prekrasnim pogledom na brdo Marjan.  

6. Rovinj

Smješten na zapadnoj strani istarskog poluotoka, ovaj mali ribarski gradić često se uspoređuje s Venecijom zahvaljujući njegovom arhitektonskom stilu i izrazitom talijanskom utjecaju. Ne očekujte da ćete ovdje pronaći puno pješčanih plaža - umjesto toga, Rovinj se krasi prekrasnim stjenovitim obalama s kojih se pruža pogled na more. Plaža Cuvi i plaža Mulini dvije su najbolje gradske obale, dok brojne pogodnosti plaže Amarin mame obitelji. U međuvremenu, plaža Lone Bay - smještena unutar zelenog parka šume Golden Cape utočište je za one koji traže opuštanje.

7. Susak

Za bijeg uz plažu kao ni jedan drugi, uputite se na ovaj maleni otok u Kvarnerskom zaljevu. Poznati po svom osebujnom dijalektu i raskošnoj narodnoj nošnji, stanovnici Suska uživaju u pristupu nekoliko pješčanih plaža. Osim toga, zbog ograničenih mogućnosti smještaja, a na otoku nema cesta ni automobila, Susak je uspio ostati 'ispod radara' kao velika turistička destinacija. Plaža Spiaza privlači obitelji zbog svoje plićaka i praktičnih sadržaja, ali ako tražite nešto mirnije, razmislite o odlaganju ručnika u uvali Baldarka.

8. Brač

Ovaj hrvatski otok u blizini grada Splita poznat je po bijelim kamenim zgradama, ali svoju pravu slavu ima zahvaljujući veličanstvenoj plaži Zlatni rat (poznatoj i kao plaža Zlatni rog). Sprud oblutaka proteže se u dugački poluotok u obliku slova V, koji stalno mijenja oblik zbog vjetra i plime. Ljubitelji jedrenja na dasci vole postojan povjetarac koji dolazi s Jadranskog mora, a borovi koji okružuju plažu nude dovoljno hlada za obitelji. Manje poznata, ali ništa manje lijepa, plaža Murvica izvrsna je alternativa za one koji žele izbjeći gužve.