NAŠLI SMO SE NA LISTI

Amerikancima se savjetuje da ovog ljeta zaobiđu Hrvatsku

03.07.2024 u 22:11

Bionic
Reading

Odavno je poznato da Amerikance Europa iznimno privlači, stoga ne čudi što, osobito ljeti, hrle u najpoznatija europska ljetovališta i uživaju u onome o čemu kod kuće mogu samo sanjati. Duge pješčane plaže, nevjerojatna hrana, gostoljubivi domaćini, a kada uz to dodate pokoji muzej, dvorac ili neku drugu kulturnu baštinu koju jednostavno moraju vidjeti, ne čudi što je interes Amerikanaca za odmorom u Europi toliko velik

Koju zemlju odabrati uvelike ovisi o tome što zapravo traže i kakav odmor sanjaju. Neki ne mogu zamisliti ljeto bez ludih i razuzdanih partyja na plaži, dok drugi preferiraju ne baš toliko razvikane gradove kako bi mogli uživati punim plućima u svemu što se nudi.

I ove su se godine Amerikanci dobro raspitali gdje će potrošiti svoje novce, a najbolje savjete dali su im i odabrani europski turistički vodiči. Freelance novinarka Cassandra Brooklyn, koja je, između ostaloga, pisala i za New York Times, National Geographic, Lonely Planet, razgovarala je s dvoje iskusnih turističkih vodiča. Nena Rifelj i Tomo Petek iz Slovenije pomogli su joj da složi listu kojom će pomoći Amerikancima da lakše odaberu gdje otputovati.

Oni su tako napravili top 5 destinacija koje trebate posjetiti ovoga ljeta, ali i one koje bi bilo najbolje zaobići.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Top 5 najboljih europskih destinacija za ljetni odmor:

  • Berlin

Iako Berlin nije nepoznata turistička destinacija, mnogi smatraju kako glavni grad Njemačke ipak nema turista koliko bi mogli imati. Upravo zbog toga odličan je odabir za uživanje u velegradu osobito ako niste ljubitelj pretjeranih gužvi ili visokih cijena, koje se svakoga ljeta dižu zbog turista. Berlin je odličan odabir i zbog bogatog programa s koncertima i umjetničkim festivalima, a od kojih su mnogi besplatni.

  • Slovenija

Upravo naše susjede stavljaju turistički vodiči na popis destinacija koje morate posjetiti i to u ljetnim mjesecima. Osim odlične hrane i prekrasne prirode, ona je, kažu, odličan odabir za sve one koji ne vole gužve kakve nas ljeti čekaju u Hrvatskoj, ali i Italiji.

  • Island

Iako bi mnogi pomislili kako je posjet Islandu najljepši zimi, kada se najbolje vidi polarna svjetlost, ako želite u potpunosti uživati u najvećim atrakcijama nema boljeg vremena za posjet od ljetnih mjeseci. Tada je, kažu, idealno planinariti, ali i jednostavno uživati u nevjerojatnim prizorima prirode.

  • Kopenhagen

Baš kao i Berlin, ni Kopenhagen nije nepoznanica europskim turistima, no ista priča ne vrijedi i za Amerikance koji će uvijek prije odabrati Amsterdam, Pariz ili London. Idealno ga je posjetiti u ljetnim mjesecima upravo zbog lijepog vremena, ali i brojnih kulturnih događanja koje se nude.

nedjeljna špica

Đir po Stradunu u predvečerje: Sve je puno lepršavih ljetnih modnih kombinacija

Pogledaj galeriju
  • Crna Gora

Iako se svake godine pojavljuju razne liste idealnih europskih destinacija za ljetni odmor, Crna Gora na njima je uistinu rijetko. Upravo zbog toga Amerikanci malo znaju o ovoj zemlji, no čini se kako bi se to uskoro moglo promijeniti.

Destinacije koje ovog ljeta morate izbjeći:

  • Pariz

U Pariz iz dana u dan dolaze na tisuće i tisuće turista, no ovog se ljeta Amerikancima ne preporuča dolazak u glavni grad Francuske. Ne samo da su cijene više, teže je pronaći dobar i jeftin smještaj, no ovoga ljeta tamo se održavaju i Olimpijske igre zbog čega će biti popriličan izazov boraviti tamo.

  • Hrvatska

Iako je posljednjih nekoliko godina naša zemlja bila omiljena destinacija Amerikancima, ove se godine ne preporuča dolazak i to upravo zbog razvikanosti i sve većeg broja turista. Sve veće gužve na plažama, kao i u gradovima na obali, razlog su zašto su stavljeni na ovu listu.

Usprkos vrućini

Od Zadra do Dubrovnika: Pogledajte što se ove subote nosilo na hrvatskoj obali

Pogledaj galeriju
  • Grčka

I Grčka je, poput Hrvatske, bila omiljena destinacija Amerikancima, no sada se ne preporuča iz jednostavnog razloga - visokih temperatura. Dobro je poznato da se u ljetnim mjesecima u Grčkoj živa u termometru podiže itekako visoko, zbog čega je teško uživati u onome što ova zemlja nudi.

  • Venecija

Susjedna nam Italija baš je, poput Grčke i Španjolske, omiljena destinacija brojnim Amerikancima. Upravo zbog toga savjetuje im se da probaju izbjeći Italiju, osobito gradove poput Firence, Rima, Napolija, ali i Amalfi obale, no ono što se nikako ne preporuča je istraživanje Venecije u ljetnim mjesecima. Razlog je poprilično jednostavan - zbog previsokih temperatura voda u kanalima se zagrijava zbog čega se gradom širi nesnosan smrad. A tako baš i ne želite provesti ljeto, zar ne?