PREPORUKE IZ PRVE RUKE

Zašto je Španjolska hit među Hrvatima? Hrana, plaže i jeftini letovi samo su dio priče

29.06.2024 u 21:01

Bionic
Reading

Sve tajne i ljepote Španjolske otkrila nam je direktorica njihove turističke zajednice Isabel Garaña, s kojom smo razgovarali na proslavi Svjetskog dana tapasa

U doba godine kada je planiranje ljetovanja mnogima omiljena aktivnost, velik je broj onih koji se nalaze u slatkim brigama i traženju odgovara na najljepše pitanje - kamo na odmor? I dok je Hrvatska većini uvijek na vrhu liste želja, s beskonačnom ponudom predivnih gradova, plaža i otoka na kojima ćete temeljito napuniti baterije, atraktivne europske destinacije također su primamljiva opcija.

Jedna od njih uvijek je i Španjolska, a o ljepotama ove mediteranske zemlje razgovarali smo s Isabel Garañom, direktoricom turističke zajednice zaduženom za Hrvatsku, koja je za tportal otkrila sve tajne ljetovanja u državi koja je iz godine u godinu europska broj jedan destinacija za odmor.

Gdje putuju Hrvati?

'Barcelona, Andaluzija, Valencia, Mallorca, Kanarsko otočje i Madrid destinacije su koje Hrvati najčešće posjećuju. Razlog je, dakako, mogućnost direktnog putovanja s hrvatskih aerodroma, kao i česta ponuda jeftinih letova, koja ova područja čini vrlo pristupačnima', rekla je Garaña i nastavila:

'No, iz bilo kojeg od ovih gradova lakoćom ćete doputovati i na bilo koju drugu destinaciju u Španjolskoj, jer imamo sjajnu mrežu brzih vlakova, koji će vas s jednog kraja zemlje na drugi prevesti u vrlo kratkom roku.'

Osim što je Španjolska savršen odabir za sve željnje istraživanja više gradova i lokaliteta tijekom jednog odmora, ona je i sjajna destinacija za sve koji žele i nešto više od pukog ležanja na plaži. Riječ je o zemlji koja se ponosi iznimno raznolikošću krajolika, pa u istom danu možete uživati svim čarima velikih gradova, posjetiti divne plaže, ali i planinska područja u kojima ćete dobiti toliko tražen zaklon od sunca i predah od visokih temperatura.

Naglasak na održivosti

'Španjolska je lider turizma, a s time dolazi i velika odgovornost. Zato ulažemo puno o održivost turizma te diljem svijeta održavamo konferencije na kojima dijelimo svoja iskustva i potičemo druge zemlje da se okrenu održivosti', naglašava direktorica Španjolske turističe zajednice i pojašanjava:

'Važno nam je iskoristiti turizam za ruralni razvoj, zapošljavanje, širenje gospodarstva i poticanje lokalne proizvodnje. Turizam je otporan sektor. Vidjeli ste kako je sve stalo za vrijeme pandemije, a vrlo brzo svjedočili smo ogromnom procvatu. Postoji potreba za putovanjem i turizam će postajati sve jači i jači sektor.'

Ponajbolji primjer održivosti u ovoj zemlji je predivan El Hierro, najzapadniji otočić u Kanarskom otočju, koji je sto posto održiv isključivo prirodnim resursima.

'Turizam je vrlo bitan za Španjolsku i koje god mjesto posjetite naići ćete na nešto jedinstveno i autentično. A s obzirom na to da je Španjolska dio poluotoka, u koji god grad da otiđete, uvijek će vam odlazak na more biti na dohvat ruke!'

Što raditi u Španjolskoj?

Španjolska suvereno drži prvu poziciju na listi destinacija koje turisti posjećuju za odmor, a tome pridonosi i činjenica da je riječ o četvrtoj zemlji na svijetu po broju znamenitosti na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

'Imamo čak 15 znamenitosti na UNESCO-ovoj listi te 53 rezervata biosfere, što je najveći broj u svijetu. Tu je i velik broj nevjerojatno lijepih Parkova prirode i Nacionalnih parkova, a tu je naravno i kultura, počevši s posjetom Malagi kao rodnom mjestu Pabla Picassa ili La Coruni u kojem je otkrivao svoju umjetnost do Barcelone i Madrida u kojima je stvarao', napominje direktorica Španjolske turističke zajednice.

Ako ste još uvijek u nedoumici biste li posjetili Španjolsku ili ne, razoružati bi vas mogla njihova - gastro ponuda! U svijetu ćete teško pronaći zemlju s raznolikijom ponudom hrane, a o kvaliteti ponajviše govori slijedeći podatak:

'San Sebastian je područje s najviše restorana po četvornom kilometru nagrađenih Michelinovom zvjezdicom u svijetu te je odlično odredište za ljubitelje gastronomije. Na listi najboljih restorana na svijetu prvi i drugi su - španjolski. Prvi je Disfrutar u Barceloni, a drugi Asador Extebarri u Baskiji. Drugu godinu zaredom najbolji chef na svijetu je Španjolac, Dabiz Munoz, te sveukupno imamo oko 200 restorana s Michelinovom zvjezdicom diljem zemlje.'

Preko 200 restorana nagrađenih Michelinovom zvjezdicom

Govoreći o hrani, nezamislivo je preskočiti slavne tapase - sitne zalogaje koji su simbol španjolske kulture i gastronomije.

Svjetski dan tapasa

'Presretni smo što smo u Zagrebu i što ovdje imamo priliku proslaviti Svjetski dan tapasa. Svake godine se u trećem tjednu lipnja diljem svijeta, odnosno svim gradovima u kojima imamo svoje urede i ambasade, obilježava ovaj dan s ciljem slavljenja tapasa kao simbola španjolske kuhinje, lifestyle i kulture', rekla je Isabel Garaña u razgovoru za tportal.

'Tapas je simbol španjolskog načina života i domaćinstva koje pružimo tisućama turista svake godine. Kako biste uživali u tapasu poput lokalaca, jednostavno se prepustite iskustvu. Jedemo tapase tijekom tjedna i tijekom vikenda, tijekom dana i tijekom kasnih večernjih sati, ali uvijek u društvu i uvijek s ciljem druženja. Bilo da smo s prijateljima, kolegama ili obitelji, tapas je za nas prilika za povezivanje', kaže Garaña i pojašnjava:

'Kada sjednete na piće, ponudit će vam nešto sitno za jelo u čemu ćete uživati dok pijete piće. To jelo je tapas. Svaki lokal ima uglavnom jedinstvenu ponudu, baš kao što i pojedini gradovi imaju specifična jela. Zato je kod nas običaj provesti večer tako da obilazite više lokala i uživate u raznim tapasima.'

Garancija zadovoljstva

Također, jedna od velikih prednosti posjeta Španjolskoj jest garancija zadovoljstva gostiju koji se redovito vraćaju u više navrata, i to sa zavidno visokim postotkom zadovoljstva, ističe Garana.

'Lojalnost naših gostiju jedna je od najvećih odlika španjolskog turizma, jer se velik broj turista vraća. Ovdje uvijek imate nešto novo za vidjeti i čini se da naši gosti uvijek žele još! Čak 98% turista reklo je da je iznimno zadovoljno putovanjem. U tome je garancija uspješnog i sretnog odmora.'

Za kraj, u Španjolskoj ne morate puno brinuti oko vremenskih (ne)prilika. Osim što je velika vjerojatnost da ćete cijeli odmor provesti u sunčanim danima, čak i ako vas zahvati poneki kišni sat, pred sobom imate pregršt mogućnosti.

'Vrijeme je uglavnom fantastično 365 dana u godini pa je i turizam kod nas aktivan cijele godine. Čak i kada je lošije vrijeme, ne morate brinuti, jer na raspolaganju imate velik broj muzeja, spomenika kulturne baštine i, naravno, tapasa!'