'sunčeva pećina'

Ovo je najljepša ulica na svijetu: Uklesana je u kamenu stijenu, a od pogleda zastaje dah

03.07.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Kuće, restorani i barovi u ulici Calle Cuevas del Sol uklesani su u kamenu stijenu, odakle se pogled pruža na rijeku i vinograde

Putnici koji obožavaju istraživati malene, šarmantne ulice ostaju bez daha kada se nađu u malenom španjolskom gradiću Setenilu de las Bodegasu, čije su pitoreskne kućice uklesane u kamenoj stijeni.

Smješten između Seville i Malage te oko 160 kilometara sjeveroistočno od Cadiza, ovaj gradić privlači sve veći broj posjetitelja željnih šetnje ovom predivnom ulicom, koja s razlogom nosi nadimak jedne od najljepših na svijetu.

Njeno ime je Calle Cuevas del Sol, što u prijevodu znači 'sunčeve pečine', a izgrađena je ispod masivne ploče visoke stijene. Osim što ćete ondje uživati u prizoru i ugodnom hladu, pronaći ćete i niz špiljskih restorana smještenih između kamenih ploča i zelene rijeke.

Ako odlučite ondje objedovati, u čarobnom spoju ljetnog povjetarca i žubora vode, domaćini preporučuju kušanje lokalnog specijaliteta - juhe od divljih šparoga.

  • +2
Setenil de las Bodegas Izvor: Profimedia / Autor: Rod Jones / Alamy / Alamy / Profimedia

Oduševit će vas i spoznaja da se nalazite na mjestu s impozantnom povijesti jer se vjeruje da su špilje bile nastanjene još u kameno doba. Današnji Setenil de las Bodegas razvio se iz utvrđenog maurskog grada koji je zauzimao liticu s pogledom na oštar zavoj rijeke Rio Trejo.

Danas su ostale kuće koje su seljani sagradili u međuprostorima između stijena, koje im osiguravaju idealne uvjete umjerenih ljetnih vrućina i blagih zima.

Pogledajte najljepše vjenčanice slavnih ljepotica Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

No, osim prekrasne ulice, čitavo mjesto opasano je pitoresknom prirodom Andaluzije te ispunjeno predivnim trgovima i dvorcima. Među onima što svakako vrijedi posjetiti jest Plaza de Andalucia, s bogatom ponudom obožavanih tapasa, te dvorac Nazari iz 12. st. obilježen impresivnim tornjom i pogledom na velebne vinograde.