U SUSRET PARIZU 2024

Na Olimpijskim igrama može se uživati i besplatno, za ovih devet lokacija neće vam trebati ulaznice

29.06.2024 u 18:20

Bionic
Reading

Čim završi EURO počinje zagrijavanje za ipak najveći sportski događaj godine, Olimpijske igre koje u Parizu počinju 26. srpnja. Tamo neće biti desetaka tisuća raspjevanih i razuzdanih tisuća reprezentacija kao u Njemačkoj, ali glavni grad Francuske sigurno će biti preplavljen tisućama zaljubljenika u sport.

Svima njima, naravno, trebat će i pristojna količina novca za putovanje, smještaj i ulaznice na različita događanja gdje će moći bodriti svoje ljubimce. No, pariške Olimpijske igre po mnogočemu će biti jedinstvene, počevši od svečanog otvaranja uz rijeku Seinu, izvan stadiona. Također, Francuzi su složili i slogan 'I ti možeš biti dio Igara', ponudom jeftinijih ulaznica za pojedina događanja. To se ponajprije odnosi na Parc Urbain, gdje će se za 24 eura dobiti pristup trgu Concorde na kojem će se održavati demonstracije sportova, nastupi DJ-a i mnoštvo drugih događanja.

A postoji i lijepi niz lokacija i događanja na kojima ne trebaju nikakve ulaznice, a da ipak budete 'dio Igara'. Portal AFAR složio je top listu s devet najatraktivnijih tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

1. Parc des Jeux (Park Igara)

U parku Georges-Valbon u pariškom predgrađu La Courneuve bit će uređen golemi prostor koji će svoju premijeru dobiti velikim koncertom (izvođač je tajna, još nije objavljen) kojim će u Parizu biti dočekan olimpijski plamen 25. srpnja. Nakon toga, Park će ostati otvoren svakog dana od 14 do 22 sata, tijekom Olimpijskih (26. srpnja - 11. kolovoza) i Paraolimpijskih igara (28. kolovoza - 8. rujna). Na dane kad su tamo predviđeni veliki koncerti – predviđeno ih je osam – park će biti otvoren do ponoći. Ostalim danima bit će priređena različita druga događanja, uključujući i gledanje olimpijskih nadmetanja.

2. Triatlon u Parizu

Tijekom Olimpijskih igara održat će se tri triatlonske utrke - muška 30. srpnja, ženska 31. srpnja, a mješovita štafetna 5. kolovoza. Natjecanja će se sastojati od 1,5 kilometra plivanja u Seini, potom 40 kilometara bicikliranja po pariškim ulicama, i na kraju 10 kilometara trčanja po kejovima i aveniji Champs-Elysées. Jedino mjesto za koje će trebati kupiti ulaznicu jest cilj na mostu Alexandra III. Za sve ostale, utrke će se moći pratiti besplatno, u svakom od triju segmenata triatlona.

3. Izložba Tijelo u pokretu

Olimpijske igre u Parizu neće biti samo sportski događaj. Još 15. svibnja u Petit Palais, gradskom Muzeju lijepih umjetnosti, otvorena je izložba Tijelo u pokretu, s više od 50 umjetničkih djela posvećenih olimpizmu. Izložba slavi pokret, tijelo i sport, s osam segmenata posvećenih različitim aspektima Igara. Primjerice, jedan od segmenata je Sport in Vogue, koji pokazuje nastanak modernih Olimpijskih igara.

4. Maraton u Parizu

Olimpijske igre tradicionalno završavaju muškom maratonskom utrkom, no u Parizu će to biti drugačije, tamo će posljednji nastup 11. kolovoza imati sudionice ženskog maratona. Muškarci će trčati dan ranije. Nije to slučajno, jer je jedna od važnijih 'tema' ovogodišnjih Igara priznanje olimpijkama. Maraton će se trčati na ruti od pariške gradske vijećnice do dvorca Versailles i natrag u centar grada s ciljem na Esplanade des Invalides. Osim na cilju, gledanje maratonske utrke sasvim je besplatno, svi će prostori - uz uobičajene sigurnosne mjere - biti otvoreni publici.

5. Cestovna biciklistička utrka

Biciklisti će se također utrkivati na stazi između Pariza i dvorca Versailles, od starta na Trocaderu do cilja na Butte Montmartre muškarci voze 3. kolovoza, a žene dan kasnije. Prije toga, 27. srpnja, na kružnoj stazi od 32,5 kilometra oko Bois de Vincennes i s ciljem na Invalides. Jasno, cijela trasa je (osim ciljne ravnine) otvorena je za publiku, uz sigurnosne mjere. Mogli bismo tamo vidjeti dosta slovenskih navijača koji će čekati novi podvig Tadeja Pogačara.

6. Park šampiona

Ovo će biti jedna od zanimljivijih lokacija na Olimpijskim igrama. Park šampiona bit će organiziran na Trocadéru od 29. srpnja do 10. kolovoza, od 16 do 23.30 svakog dana osim od 2. do 4. kolovoza. Prostor će biti otvoren i besplatan za oko 15 tisuća ljudi koji će imati priliku pozdraviti pobjednike. Naime, pobjednici od prethodnog dana prolazit će u mimohodu kroz masu kako bi bili među svojim navijačima. Također, tamo će biti postavljeni i veliki ekrani na kojima će se moći gledati dnevna natjecanja.

7. La Terrace de Jeux (Terasa Igara)

Za potrebe uživanja posjetitelja u Igrama vrata će otvoriti i pariška gradska vijećnica, na francuskom se ta institucija zove Hôtel de Ville (ne, nije u pitanju hotel). Od 20. srpnja do 8. rujna u prednjem dvorištu postavit će se veliki ekrani, glavna pozornica za svakodnevne koncerte i druge nastupe, te šest zona na kojima će se posjetitelji moći okušati u nekim sportovima. Dalje, bit će postavljen i zid za slobodno penjanje, a svakodnevno će biti i aktivnosti u rasponu od kuharskih radionica do treninga pilatesa.

8. Skulpture posvećene olimpizmu

Nikakve ulaznice niti rezervacije ulaska nisu potrebne ni ako želite vidjeti šest skulptura posvećenih olimpijskom duhu čiji ih je autor Laurent Perbos postavio kao instalaciju na stepenicama koje vode u Burbonsku palaču, odnosno francusku Nacionalnu skupštinu. Izložba je otvorena još 2. travnja, i trajat će do 22. rujna. Oni koji žele posjetiti skupštinu, nacionalni parlament, za vrijeme Igara moći će to napraviti besplatno, ali uz prethodnu rezervaciju.

9. Fan zone

Za vrijeme Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara širom Pariza bit će organiziran najčešći oblik gledanja sportskih događanja, fan zone. Bit će ih ukupno 26, kroz sve središnje pariške arondismane. U svakoj fan zoni bit će postavljeni divovski ekrani koji će uživo prenositi nadmetanja, uz mnoštvo drugih aktivnosti, ponudu hrane i pića na štandovima, te koncerte francuskih i međunarodnih izvođača. Neke od zona imat će i specifične teme, recimo ona na trgu León Serpollet u 18. arondismanu bit će posvećena obiteljima s djecom s prilagođenim programom.