LONDONSKI NOVITET

Paradise 2.0: Ovako izgleda progresivna šrilankanska kuhinja u dizajnerski osvježenom prostoru

17.06.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Paradise, vrlo popularni šrilankanski fine dining restoran u londonskome Sohou koji vodi chef i restorater Dom Fernando, u svibnju je na 16 dana zatvorio svoja vrata, da bi ih potom otvorio, sada kao Paradise 2.0, nova inkarnacija progresivne šrilankanske kuhinje s dizajnerski osvježenim prostorom i novim elementima osmišljenim za njihove vjerne goste

Paradise 2.0 sada u večernjim satima predstavlja svoj novi degustacijski meni od šest sljedova, s izborom vegetarijanskih, ribljih i mesnih jela, kao i izborom predloženih pića sparenih sa svakim slijedom, ali i konceptom koji ističe proizvođače i uzgajivače namirnica koji inspiriraju kuhinjsku ekipu. U vrijeme ručka gostima se nudi jednako atraktivan à la carte jelovnik.

Razvoj kuhinje vodi glavni chef Alfie Bahnan, pri čemu se i dalje oslanja na karakteristične značajke portugalske, malajske, južnoindijske i nizozemske kuhinje, one koje su i oblikovale osebujni kulinarski identitet Šri Lanke. Sljedeće poglavlje Paradisea ima za cilj proširiti fokus kuhinje uvođenjem dodatnih izvornih kulinarskih tehnika - od tradicionalnog kuhanja u glinenoj posudi i mariniranja autentičnim začinima do kuhanja na pari, pirjanja u kokosovom mlijeku, uporabe drevne tehnike pečenja na žaru od bambusa i još većeg inzistiranja na britanskim namirnicama, čiji će se raspon proširiti.

Na novome izgledu Paradisea zajedno su radili kreativni direktor Paradisea Dom Fernando i hvaljeni dizajner Dan Preston iz tvrtke Mountain, Brat & Kiln, suradnja koja im je 2020. već donijela priznanje na priredbi Dazeen Awards. Novi prostor odražava razvoj restorana, ali pritom zadržava njegove postojeće tropske i brutalističke elemente.

No, sada je dobio i intimniju osobnost s naglašenom profinjenošću, i to uporabom toplih, drvenih elemenata od hrastovine i jasena. Središnju točku restorana sada predstavlja kamena ploča, koja gleda prema van, a koja prima do sedam gostiju te služi i kao središnja radna stanica, gdje kuhinjska i ekipa bara radi na dovršavanju jela i spravljanju koktela, što gostu daje dojam kao da sjedi unutar wallauwe (feudalna vila starosjedilaca) u Colombu.

Ostatak restorana može primiti do 26 gostiju, sa stolovima nanizanim uz klupice presvučene mekom kožom boje šljive i ručno izrađenim drvenim stolcima koji se protežu uz zidove, stvarajući elegantnu i udobnu scenografiju za večeru, osmišljenu da gostima omogući više vremena za stolom (prvi put tu je i prostor za veće skupine do 12 gostiju). Poluprivatni prostor za do šest osoba ostao je u stražnjem dijelu restorana, sada s novim finim ugođajem, za one koji žele malo više privatnosti. K tome, svaki gost sada ima vlastitu ladicu za jedaći pribor od brušenog metala, postavljenu unutar stola, koju rabi tijekom obroka.

Karta pića uključuje vinsku kartu koja se neprestano razvija, a sadržava i prirodna, biodinamička vina i koktele nadahnute Šri Lankom, koji ističu drevne tehnike fermentacije i bistrenja. Degustacijska večera od šest sljedova (59 funti) služi se od utorka do subote i prepuna je izazova.

Evo kako je meni izgledao tijekom prvog tjedna po otvorenju nove inkarnacije restorana:

Začinjena rasam juha (pikantno jušnato jelo) od lakto-fermentiranih jagoda, s uljem divljeg češnjaka

Kimbula-banis (tipično šrilankansko pecivo), krema od zelenog čilija, glazura od kithula (vrsta cvjetnice iz porodice palmi), chutney od datula i limete, sir corra linn (lagano cvjetni sir, s notama pečene janjetine) proizvođača Neals Yard

Ručno sjeckani tartar od ovčetine texel (nizozemska pasmina), emulzija rajčice i češnjaka, ulje dimljenog drvenog ugljena

Wattalappam (šrilankanski puding od kokosovog mlijeka, jaggeryja, tradicionalnog šećera od trske, jaja, indijskih oraščića i drugih začina, kuhan na pari s dodatkom rakova mesa proizvođača Brixam, ručno hvatanog kornvolskog bijelog raka, gela od krkavine i krekera od lignje

Poširani pollak (pacifički bakalar), škotski škamp i kiri hodi (kremasti mliječni curry) od senfa, ulje limete i kopra, tostirani kokos i sambol (prilog, tradicionalno od kokosa) od dunja, pir iz britanskog mlina Gilchesters Organics i pol-roti (vrst pogače) od svježeg kokosa

Odrezak dimljen na drvetu smreke i ljuske kokosa, kikiriki, ambarella (tropsko koštunjićavo voće) i curry od koštane srži s izborom začina i rotija (pogače)

Bijela čokolada i mini-magnum sladoled na štapiću od manga sorte alphonso, karamela od bivoljeg mlijeka farme Laverstoke Park

Dutch Burgher breudher (tradicionalni šrilankanski kolač od dizanog tijesta) s gheejem (pročišćeni maslac) i listom cimeta, praline od indijskih oraščića, cejlonski čaj i krema od vanilije

Budući Paradise 2.0 nosi Michelinovu oznaku Bib Gourmand ('iznimno dobra hrana po umjerenim cijenama'), popularan je i među turistima-gurmanima koji posjet Londonu koriste i za istraživanje etničkih kuhinja cijeloga svijeta. Ako ste među njima, rezervirajte na vrijeme.