PARTIJANERSKO LJETO

Condé Nast Traveller izabrao najbolje ljetne festivale, među njima je i jedan hrvatski

23.06.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Ulazimo u sezonu koja je posljednjih godina postala istinski fenomen ljetnog turizma: sezonu glazbenih festivala. Ta su događanja, posebno ona koja se najviše oslanjaju na elektroničku glazbu i nastupe DJ-a, pretvorena u cijelu industriju koja privlači tisuće mladih željnih partijanja, ali i uživo izvođene glazbe

Mnoštvo se festivala svakog ljeta održava diljem Europe, kao i drugdje u svijetu, nakon što su se partijaneri i glazbeni fanovi odmorili od sličnog ludovanja koje je zahvatilo i zimske centre. Da biste izabrali kamo biste mogli ići, dobro dođe svaki savjet, poput izbora koji je nedavno priredio ugledni časopis Condé Nast Traveller. Donosimo njihovu selekciju za ovo ljeto, po datumu početka, a lijepo je vidjeti da se među njima našao i jedan hrvatski festival, paški Hideout.

Hideout Festival, Hrvatska (23.-27. lipnja)

Headlineri: Bicep, Skepsis, Sonny Fodera, Joy Orbison

Bez obzira na Ultra Europe, InMusic i druge festivale, pažnju CNT-a na Hrvatsku je skrenuo Hideout, festival koji se svake godine održava u prijestolnici ljetnog partijanja, na plaži Zrće na Pagu. Condé Nast ističe da je Pag poznat po siru, krajoliku nalik Mjesečevoj površini, slikovitim uvalama, ali i po jednom od vodećih europskih festivala elektroničke glazbe koji na Zrće privuče kolone partijanera spremnih na ples od dnevne vreline, preko večeri, do ranih jutarnjih sati. Tko se odluči otići, čeka ga pet pozornica, zabave uz bazene, partiji na brodovima i mnogo toga drugog.

Hellfest, Francuska (27.-30. lipnja)

Headlineri: Metallica, Foo Fighters, Queens of the Stone Age, The Prodigy

Ako vam iz imena festivala nije bilo jasno, pogled na popis izvođača sigurno će lako odgovoriti na pitanje koju publiku privlači francuski Hellfest. Očekujte crne majice s logotipima najpoznatijih svjetskih rokerskih 'teškaša' i heavy metal bendova. No ovaj festival poznat je i po zajedništvu koje vlada u publici i iznimno prijateljskoj atmosferi. A nije to šala kad se pod vedrim nebom svake večeri okupi otprilike 240 tisuća ljudi.

Roskilde Festival, Danska (29. lipnja - 6. srpnja)

Headlineri: Doja Cat, 21 Savage, Foo Fighters, SZA

Već godinama danski Roskilde jedna je od najvažnijih glazbenih lokacija u Europi, ali i u cijelom svijetu. Tamo se skupe izvođači koji su već zapalili razvikanije Coachellu ili Glastonbury, ali Roskilde je popularan i zbog svoje atmosfere, a glazba je tamo samo vrh ledenog brijega. Naime održavaju se i panel diskusije, rasprave, radionice i umjetnička događanja kao dio osmodnevne fešte. Zbog toga se s Roskildea odlazi napunjen glazbenom energijom, ali i lijepim 'kompletom' novih znanja. Ovaj festival ima samo jedan veliki problem: za ovu godinu je rasprodan.

Kappa FuturFestival, Italija (5.-7. srpnja)

Headlineri: Four Tet, Carl Cox, The Blessed Madonna

Talijanski grad Torino najpoznatiji je po svojoj umjetničkoj i kulturnoj ponudi, povijesnim atrakcijama i gastronomiji. No ljeto donosi drukčiju atmosferu s DJ zvijezdama okupljenim na Kappa FuturFestivalu. Jasno, nude se različite razine uživanja na festivalu, sve do punog VIP tretmana, luksuznog smještaja, obroka u najboljim torinskim restoranima, privatnih umjetničkih tura, propusnica za tamošnje muzeje... Jasno, s punim pristupom svim festivalskim atrakcijama.

Tomorrowland, Belgija (19.-21. srpnja/26.-28. srpnja)

Headlineri: Armin van Buuren, Steve Aoki, Alesso, Tiësto

Ako vam se ikad činilo da je Ultra Europe velik festival (s obzirom na najavljene izvođače, doista i jest), što tek onda reći za belgijski Tomorrowland, festival koji od milja zovu Disneylandom za zaljubljenike u EDM (elektroničku plesnu glazbu). Gradić u Belgiji pored kojeg se ova fešta događa prikladno se zove Boom, a svakog se ljeta dva vikenda u srpnju pretvara u plesnu utopiju s trenutačno najvećim imenima globalne DJ scene. Sve se vrti oko obično čudesne glavne pozornice, ali tu je još 16 njih, na kojima je prošle godine nastupilo nevjerojatnih 750 izvođača.

Sziget, Mađarska (7.-12. kolovoza)

Headlineri: Kylie, Sam Smith, Fred Again, Halsey, Janelle Monáe

Postava koja će ove godine nastupati na kultnom mađarskom festivalu Sziget toliko je zvjezdana da je ponekad teško pogoditi tko je među njima doista najvažnija zvijezda. Uz navedene, na pozornicama kod Budimpešte nastupit će Kylie Minogue, Becky Hill, Tom Odell i mnogi, mnogi drugi. Osim glazbe, festivalskim posjetiteljima ponuđene su brodske ture po Dunavu u mađarskoj prijestolnici te uključivanje u inicijative koje se bore za održivost turizma, a svakako će se moći dobro upoznati i s mađarskom kulturom i kuhinjom.

Brunch Electronik Festival, Španjolska (9.-11. kolovoza)

Headlineri: Camelphat, Fatboy Slim, Black Coffee, Dom Dolla

Brunch Electronik u Barceloni obično nazivaju 'najvećim brunchem na svijetu'. Posjetiteljima ne smetaju ni nastupi pod užarenim suncem Katalonije jer se trodnevni festival smatra jednim od najuzbudljivijih za svakoga tko sebe smatra cool. Sve se događa na tri lokacije u Barceloni: Parc del Fòrum, Jardins de Joan Brossa i u klubu Nitsa, a nastupaju izvođači iz cijelog svijeta. Važna dimenzija festivala je i hrana, pa je bolje doći gladan. Riječ je o vjerojatno jedinom festivalu s kojega posjetitelji odu s torbama punim lokalnih delikatesa kupljenih na festivalskoj tržnici.

Summer Daze, Malta (11.-18. kolovoza)

Headlineri: Purple Disco Machine, Meduza, James Hype, Becky Hill

Summer Daze Festival pretvara mediteransku otočnu državu Maltu u cjelotjednu varijaciju ludih zabava na Ibizi. Tamo možete plesati pred glavnom pozornicom, nazvanom Radio 1 Dance Malta, uz imena koja mame sve ljubitelje plesne glazbe ili uhvatiti neki od nastupa superzvijezda u tamošnjim klubovima.

MEO Kalorama, Portugal - Španjolska (29. - 31. kolovoza)

Headlineri: Massive Attack, Sam Smith, Raye, LCD Soundsystem, Jungle, The Smile

Kalorama, kojoj su domaćin Lisabon i Madrid, ljetni je ekvivalent britanskog Readinga. Na pozornicama glavnih gradova Portugala i Španjolske izmjenjuju se glazbene superzvijezde i DJ-evi. Na raspolaganju su dnevne i trodnevne ulaznice, što je savršen dodatak boravku u dvama popularnim europskim gradovima.