HOT LIST

Europski restoranski noviteti po izboru Conde Nast Travelera

06.06.2024 u 10:30

Bionic
Reading

Brojne su po svijetu liste najboljih turističkih ponuda 6bilo koje vrste, od destinacija po različitim kriterijima, preko hotela, brodova za krstarenja do restorana. Neki su uistinu relevantni, drugi su ponekad previše ovisni o reklamama da bi ih se uzimalo ozbiljno.

Jedna od najcjenjenijih takvih lista svakako je ona koju svakoga proljeća objavljuje magazin Condé Nast Traveler, njihova Hot List, godišnja zbirka najboljih novih svjetskih hotela, restorana, cruisera... S liste najboljih novih restorana za 2024. izdvojili smo one koji se nalaze u Europi.

Ciumbia, Milano (Italija)

Hrana u ovom restoranu u četvrti Brera trijumf je hiperlokalnih jela, onakvih kakve je svako dijete u Milanu jelo kod bake i djeda kad su bili mali: cotoletta, scaloppine Marsala, ruska salata, quinto quarto, ali također ukusna vegetarijanska jela poput flana od šparoga. Riječ je o klasičnoj trattoriji, samo modernijoj i ispunjenoj ugodnom i drukčijom klijentelom, a jela su lakša u usporedbi sa starim receptima. Nalazi se u središtu četvrti u kojoj gomile turista sjede za stolovima na terasama kafića i restorana.

Saporium, Firenca (Italija)

Usred ogledala, kristalnih lustera i bujnog zelenila u blagovaonici u stilu 1950-ih, gurmanski obrok u Saporiumu izgleda kao večer u kazalištu. U otvorenoj kuhinji, chef Ariel Hagen, domaći 'vunderkind', dovršava svoja jela nizom savršenih pokreta koji se mogu promatrati beskrajno, ali samo dok se hrana ne postavi na stol kako bi zadivila svojim mirisima, teksturama i okusima, bilo s kopna ili iz mora. Čak i vege hrana uvjerava da i bez životinjskih proteina hrana može biti spektakularna.

Barro, Ávila (Španjolska)

Smješten u Ávili, oko 90 minuta vožnje od središta Madrida, Barro je suvremeni predstavnik ruralnog gastro svijeta koji rabi samo regionalne namirnice. Pristup je restoranu donio prvu Michelinovu zvjezdicu, čime je Carlos Casillas postao najmlađi chef kojemu je to uspjelo u Španjolskoj. Lokal je uređen minimalistički, a degustacijski meni Alberche sastavljen je od 15 jela, kao što je odojak s kimchi brava umakom, zatim 150 dana odležana rebrica s holandaisom i zečje lazanje uz bubreg na žaru.

Koan, Kopenhagen (Danska)

Kristian Baumann (ex-Noma) pretvorio je nekadašnje lučko skladište u fine dining restoran. Rođen i usvojen u Južnoj Koreji te odrastao u Danskoj, Baumann neprimjetno premošćuje nordijsko kulinarsko odrastanje s korejskim korijenima. Među minimalističkim jelima ističe se norveški škamp s lardom, zelenim jagodama i čilijem, poslužen s umakom od sezama i začinjen korejskim rižinim vinom. Samo 70 dana nakon otvaranja, restoran je izravno dobio dvije Michelinove zvjezdice.

Osa, Madrid (Španjolska)

Osa se možda nalazi na periferiji Madrida, ali je dovoljno blizu da opravda barem jedan dolazak iz grada i uživanje u kreacijama chefova Sare Peral i Jorgea Muñoza - domaći suhomesnati proizvodi, glava divlje svinje s pijetlom i porchettom, pil pil s bakalarom, dimljena jegulja s ikrom na raženom kruhu i maslacu… Lokal ima otvorenu terasu i blagovaonicu za samo 20 sretnika. U svakom zalogaju može se očekivati prisutnost spoja francuskih tehnika s estetikom japanskog minimalizma.

Fish Shop, Ballater (Škotska)

Unatoč imenu, Fish Shop nije klasični britanski chippy, već sjajan riblji restoran s vlastitom ribarnicom, usmjeren na održivost. Dekorativni nautički naglasci prostora lijepo upotpunjuju hranu. Jelovnik je lokalni i sezonski, ali može uključivati i ​​kamenice s Cape Wratha u šampanjskoj tempuri ili šetlandske dagnje s pečenom 'ndujom s istočne obale. Što god se naručiti, uz to dolazi runda koktela Negroni (s lokalnim džinom, začinjen samfirom), nakon čega slijede čaše rizlinga ili picpoula.

Andreu Genestra, Mallorca (Španjolska)

U travnju 2011. Andreu Genestra otvorio je svoj prvi održivi restoran u Capdeperi, udaljenom kutku njegove voljene Mallorce. Više od desetljeća poslije (i s nekoliko Michelinovih zvjezdica u džepu), chef je predstavio drugu iteraciju Restaurantea Andreu Genestra u luksuznom hotelu Zoëtry Mallorca (općina Llucmajor). Namirnice za 'mediteranski' koncept su definicija lokalnog, a stižu iz vlastitog biodinamičkog povrtnjaka, vinograda, košnica i maslinika, kao i od lokalnih farmera Mallorce.

Canalha, Lisabon (Portugal)

Chef João Rodrigues otvorio je u svom rodnom gradu 'restoran iz susjedstva'. Tu sve odiše nostalgijom, a jelovnik je prepun delicija poput peškafondo lignji u umaku od ovčjeg maslaca, otvorenog omleta s kozicama i lukom te tradicionalnog bitoquea (odrezak s jajetom i umakom). Impozantna pećnica na drveni ugljen smještena u kuhinji služi kao svetište u kojem Rodrigues i njegova ekipa na roštilju do savršenstva peku svježe grimizne kozice, školjke i ribu s bogate portugalske obale.

The Devonshire, London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Razvikani restorani u Londonu nisu ništa novo, ali Devonshire, nedaleko Piccadilly Circusa, dosegao je razinu hvale koja dugo nije viđena. Na čelu pompe je Oisin Rogers, koji već 30 godina radi u londonskim pabovima. Chef Ashley Palmer-Watts (ex-Dinner by Heston Blumenthal) nudi jelovnik koji ističe roštilj i pećnicu na drva - krumpirići pečeni u pačjoj masti, puding od loja, jakopske kapice sa slaninom i sladnim octom... Pab u prizemlju je trenutačno najmoderniji bar u Londonu.

Datil, Pariz (Francuska)

Datil čine chefica Manon Fleury, ženska kuhinjsku ekipa, usmjerenost na biljke i svijetli interijer. Prvi restoran talentirane mlade chefice, smješten u četvrti Marais, nudi jela koja izgledaju poput umjetničkih kompozicija namijenjenih razmišljanju. Jelovnik se mijenja sezonski, ali izdvajaju se korabica i ružičaste rotkvice s vrhnjem od češnjaka, bademima, harissom i tanko narezanim jakopskim kapicama, kao i consommé-congee mješavina celera i gljiva, posut s nekoliko jestivih cvjetova.

Chishuru, London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Chefica Adejoké "Joké" Bakare, rođena u Nigeriji, ušla je ove godine u povijest kao prva crnkinja u Velikoj Britaniji koja je osvojila Michelinovu zvjezdicu. Njezin restoran, Chishuru, prošle je godine preselio na novo, veće mjesto. Nova iteracija lokala nudi samo degustacijski meni (75 funti za večeru; 40 za ručak), koji goste vodi na zanimljivo putovanje kroz modernu zapadnoafričku kuhinju i može uključivati juhu od papra sa sušenom skušom ili ovčji kotlet s kavom i jaji preljevom.