ODMOR OD BUKE

Svijet putovanja dobio je novi trend - putovanja u tišini

02.06.2024 u 16:11

Bionic
Reading

Prija li vam tišina? Današnji svijet konstantno bombardira sva naša osjetila, zvuk je jedan od najprisutnijih čulnih podražaja. Nije stoga čudno što je svijet putovanja dobio - uz održivost, ekološki turizam i slično - novi trend: putovanja u tišini. Ili, silent travel.

Doista, živimo u bučnom svijetu koji ostavlja sve manje prostora za ono što obično zovemo 'vrludanje misli'. Svakojaki sadržaji stalno su oko nas, pa imamo sve manje prilika da budemo sami sa sobom, u tišini. Nije stoga čudno što i časopisi posvećeni luksuznom turizmu poput Condé Nast Travellera ističu ovaj trend kao jedan od najvažnijih koji se u turizmu pojavio posljednjih godina.

Nije, naravno, stvar u želji za izbjegavanjem ljudi i komunikacije. Ima 'tiho putovanje' i zdravstvenih koristi, jer buka nerijetko proizvodi stress, posebno kad je ne možemo kontrolirati. CNT navodi da pojedina istraživanja zvučno zagađenje povezuju s različitim zdravstvenim problemima poput depresije, ali i kardiovaskularnih oboljenja. S druge strane, provođenje vremena u tišini pomaže nam da se bolje osjećamo sa svojim mislima i osjećajima, suzbijamo stres i potičemo kreativnost.

Po uobičajenim definicijama, tiho putovanje bilo bi ono koje kroz razdvajanje od okolice pomaže povezivanju s prirodom i samim sobom. Ako ništa, nakon takve vrste opuštanja - nasuprot jurnjavi od atrakcije do atrakcije - sigurno vam neće trebati odmor nakon 'odmora'.

Uživanje u tišini nije novi fenomen. Možemo ga povezivati i s meditacijom svojstvenom budizmu, pa zato danas možemo naći različite ponude za godišnje odmore u meditativnom okolišu, širom svijeta. Wellness sektor široko je prihvatio taj oblik opuštanja, no on je u svojevrsnom konfliktu s izvornim oblicima meditacije vezanim uz duhovnost istočnjačkih religija. I to značajno pojednostavljeno kako bi se približili zapadnom konzumentu.

Srećom, postoje i drugi oblici tihih putovanja, a uz osobni boljitak donose i korist okolišu kao jedan od najodrživijih oblika putovanja. Pojavile su se i zanimljive neprofitne organizacije kojima je jedini cilj povezivanje čovjeka i prirode, najpoznatija je Quiet Parks International, koja nudi svojevrsne certifikate tišine pružateljima usluga koje spadaju u tiha putovanja, ali pozivaju i na ulaganja u takve turističke proizvode. Riječ je o doživljajima poput meditacije, uživanja u izoliranim dijelovima prirode bez nametnutih zvukova, hodačkim rutama, digitalnom detoxu i sličnom. Ima ih svuda, od nama bliske Italije do egzotičnih destinacija po udaljenim otocima Pacifika.

Treba ipak shvatiti da tiha putovanja ne znače nužno potpuni izostanak bilo kakvog zvuka. Stvar je, objašnjavaju u CNT-u, u utapanju u zvukovlje oko sebe, posebno u prirodi. To može značiti odlazak u izolaciju neke prirodne ljepote bez posjetitelja, hodanje na rutama na kojima se možete posvetiti vlastitim mislima bez konstantnog čavrljanja sa suputnicima, planinarenje, meditaciju, ali isto tako i provođenje kraćeg ili dužeg vremena bez računala i pametnog telefona. Poslovni dio turističkog svijeta našao je u svemu i svoj interes, pa se već otvaraju i hoteli i ljetovališta namijenjeni takvoj vrsti gostiju. Ponekad to djeluje kao kontradikcija, ali biznis je biznis.