OSJETLJIVO PITANJE

Rat protiv masovnog turizma: Diljem svijeta bore se protiv pošasti 21. stoljeća

01.05.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Tamo gdje se stalo prošle sezone nastavlja se ove: Neka od najposjećenijih mjesta na svijetu i dalje se pokušavaju izboriti s prekomjernim turizmom, svatko na svoj način. A stvar je vrlo osjetljiva jer je pojava masovnog turizma, koji kao pošast uništava lokalne zajednice, istodobno dobar izvor prihoda dijela te zajednice

Sada su se pojavile neke nove inicijative, uvode se nove mjere, neke koje su najavljene prošle godine stupile su na snagu, a tamo gdje takvih mjera nema dolazi i do prosvjeda, pa i ometanja turista.

Sve to odavno su dobro osjetili stanovnici Venecije. Godinama se bore protiv rijeka turista koje preplavljuju taj grad na jednodnevnim izletima i kao putnici kruzera, pa je uoči ove sezone uvedena dodatna taksa od pet eura za sve jednodnevne goste. No kad je odluka gradske uprave stupila na snagu, reakcija Venecijanaca bila je neočekivana: pokrenuli su prosvjede protiv naplate 'ulaznice' u grad.

Kao što je poznato, novom taksom venecijanske gradske vlasti prvenstveno su se usmjerile na dnevne goste, one koji im dolaze od 8.30 do 16 sati, a i to ne u sve dane, nego onda kada takvi posjeti dosežu vrhunac. Nekim danima zna se dogoditi da se u osjetljivi grad slije i do 40 tisuća jednodnevnih gostiju, što izaziva potpuno zakrčenje najpopularnijih dijelova. Procjenjuje se da je prije pandemije Veneciju posjećivalo do 30 milijuna turista godišnje, no točan broj teško je utvrditi.

Zabrane u Japanu

I druge popularne destinacije imaju svoje metode, a neke od njih doista su naoko neobične, poput lanjske zabrane zaustavljanja zbog fotografiranja na rivi u Portofinu. I različiti potezi nisu ograničeni samo na Europu. Najnoviji primjer stiže iz Japana.

Jedna od tamošnjih najpopularnijih turističkih atrakcija je planina Fuji, čak i za one koji se ne penju na njezin mitski vrh. Stanovnicima gradića Fujikawaguchika, iz kojeg se pruža najpoznatiji pogled na slavnu planinu, dosadilo je gledati more turista koji se žele slikati s planinskim stošcem u pozadini. Prigovaraju da za njima ostaju gomile smeća, veliki su problemi s parkiranjem, a turisti se neprimjereno ponašaju za standarde mirnog japanskog gradića, čak se penju po krovovima kuća ne bi li uhvatili što bolji kadar.

Podizanje ograde

I pojavilo se rješenje: na najpopularnijoj lokaciji u gradiću podignut će veliku ogradu koja će priječiti fotografiranje Fujija. Ograda će biti visoka dva i pol metra i duga 20 metara. Prethodno su pokušali sa znakovima i upozorenjima, ali turisti su se oglušili na njih. Jednako je velik problem ogroman broj planinara koji se žele popeti na Fuji, posebno hrpe smeća koje ostavljaju za sobom. Zato je odnedavno uvedena ulaznica od 13 dolara, a broj penjača na uobičajenoj stazi ograničen je na 4000 ljudi dnevno, što je i dalje puno.

Puno neobičniji alat smislili su u Milanu, jednoj od najpopularnijih destinacija u Italiji. Da bi smanjili masovnu navalu turista, ali još više da bi ograničili noćnu buku, predložena je zabrana prodaje sladoleda i pizze nakon ponoći tijekom tjedna, odnosno nakon 1.30 vikendom. Također, ograničeno je radno vrijeme vanjskih dijelova restorana i barova.

Stvari izmakle kontroli

A koliko su stvari ponegdje izmakle kontroli, svjedoče i prosvjedi na Kanarskim otocima protiv utjecaja turizma na život lokalnog puka, najviše na polju sve skupljeg stanovanja, ali i zdravstvenih usluga, gospodarenja otpadom, opskrbom vodom, buke... Dakle sve ono što muči stanovnike većine popularnih turističkih zona širom svijeta, pa i kod nas, uz uobičajene prigovore na ponašanje dijela gostiju.

Prosvjedi se šire i na druge španjolske gradove. U Malagi su tako naljepnicama s natpisima protiv turista oblijepili brojne kuće i zidove. Natpisi se kreću u rasponu od 'ovo je nekad bio gradski centar' do znatno agresivnijih 'smrdi na turiste'. Akciju je pokrenuo lokalni ugostitelj kojeg su stanodavci izbacili iz stana kako bi ga mogli prenamijeniti u turistički smještaj. Poznato? Pitajte stanovnike Splita.

Istomišljenici s Kanara kažu da ih muče isti problemi, pa da čak lokalni stanovnici spavaju po automobilima i pećinama jer si ne mogu priuštiti najam. Istraživanje organizacije Ekolozi u akciji kaže da je skoro 34 posto tamošnjih građana (oko 800 tisuća ljudi) u opasnosti od siromaštva i društvene isključenosti. Otud i prosvjedi, posebno protiv gradnje novih hotela, pod sloganima 'Kanarski otoci su rasprodani' i 'Kanarski otoci su iscrpljeni'.