IZNENADIT ĆE VAS

Ovo su rajske destinacije Europe: Među odabranima našla su se i dva hrvatska grada

06.07.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Većina nas sanja samo o jednom - kada dođe ono doba godine da napokon odemo na više nego zasluženi godišnji odmor, želimo da isti bude savršen, nezaboravan, nešto o čemu ćemo pričati još mjesecima, ako ne i godinama... Europa nudi brojne destinacije, neke više, a neke i manje poznate, a gdje ćete se osjećati kao da ste stigli u raj

Na stranici European Best Destinations našao se zanimljiv popis o europskim destinacijama na kojima ćete se osjećati kao da ste u raju.

Riječ je o destinacijama diljem Europe, gdje ćete bez problema napuniti baterije za jesen i nove radne pobjede, a ono što je nama bilo najzanimljivije je da su se među 15 odredišta našla i dva hrvatska grada.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

1. Madeira, Portugal

Ako neko odredište u Europi mnogi nazivaju pravim neprocjenjivim draguljem, onda je to definitivno Madeira. Otok na kojem je rođen Cristiano Ronaldo još uvijek ima tu mogućnost da, iako je tražena i razvikana destinacija, zbog kompliciranijeg dolaska na taj portugalski otok, još ih uvijek nije ponijela 'pohlepa za novcem'.

Destinacije je savršena za sve ljubitelje netaknute prirode, dobre hrane, ali i prekrasnih krajolika. Jedino što vam možemo poželjeti je da pronađete što jeftiniju avionsku kartu i da krenete prema Madeiri.

2. Capri, Italija

Odmah nakon Madeire tu je neponovljivi talijanski Capri, otok kojeg obožavaju bogati i slavni, koji se tamo svake godine slijevaju u velikom brodu i plove tamošnjim arhipelagom. Svoja najljepša ljetovanja tamo su imala i Jackie Kennedy, ali i Sophia Loren, stoga ne treba sumnjati da je tamo uistinu kao u raju.

3. Otok Krf, Grčka

Grčki otok Krf smješten je nedaleko od granice s Albanijom. Ovaj prekrasni otok ima oko 600 četvornih kilometara, a prepoznatljiv je po orhidejama koje cvatu po otoku u proljeće. Osim njih tu su i drveća masline, ali i bugenvilije koje rastu uz pročelja kuća.

4. Kotor, Crna Gora

Uistinu rajsko, još svjetskim turistima nedovoljno poznato i nerazvikano odredište nalazi se u Crnoj Gori. Riječe je o Kotoru i istoimenom zaljevu koje se smatra jednim od najljepših europskih destinacija. S vremenom je počeo dobivati na popularnosti, a mnogobrojni turisti obožavaju šarm, ali i autentičnost koju tamo dobijaju.

5. Azori, Portugal

Osim Madeire, Portugal ima još jednu uzdanicu, a to su Azori. Poznato otočje prepoznatljivo je po netaknutoj prirodi i krajolicima koji oduzimaju dah, a kada u sve to dodate iznimno prijateljski nastrojene domaćine, koji će vas ugostiti kao da ste obitelj, a ne gost, ne treba puno dvojiti da je riječ uistinu o destinaciji iz snova.

6. Omiš, Hrvatska

Na visokom šestom mjestu našao se Omiš. Smješten nedaleko od Splita, Omiš mnogi smatraju rajskom destinacijom s nevjerojatnim pogledom koji se pruža prema otoku Braču. Ovaj šarmantni srednjovjekovni gradić smješten u dalmatinskoj regiji najpoznatiji je po rijeci Cetini, a Omiška rivijera po prekrasnim plažama, ali i planinama koje se spuštaju sve do mora.

7. Otok Symi, Grčka

Grčka je poznata po svom arhipelagu i otocima koji uistinu ostavljaju bez riječi, a među njih definitivno spada i grčki otok Symi koji se nalazi nedaleko od Rodosa, al ii turske obale. Otok je brdovit, ali i ima prekrasne skrivene plaže koje će vas ostaviti bez riječi.

8. Rovinj, Hrvatska

Samo dva mjesta ispod Omiša našao se još jedan hrvatski grad kojeg smatraju odredištem iz snova. Riječ je naravno o Rovinju kojeg, kako stoji u tekstu, često nazivaju Saint Tropezom, no isto tako stoji i kako je bolji od mondenog turističkog odredišta jer je puno jeftiniji.

9. Asos, Kefalonija, Grčka

Svi oni koji žele pobjeći i uživati u romantičnom odmoru trebali bi razmisliti o Asosu. Ne, nije riječ o poznatoj britanskoj modnoj internet trgovini, već o šarmantnom selu koje se nalazi na grčkom otoku Kefalonija. Jedna od glavnih atrakcija, uz nevjerojatno plavo more i prekrasne plaže, zasigurno je istoimeni dvorac Asos, jedan od rijetkih dvoraca u Grčkoj.

10. Otočje Lofoti, Norveška

Arhipelag otočja Lofoti u Norveškoj uistinu je rajska destinacija za sve ljubitelje prirode i širokih prostranstava. Zbog svojih prirodnih ljepota svrstan je među najljepše krajolike Europe. Riječ je o otocima, čije ime dolazi od oblika 'risovog stopala', koji se nalaze u sjevernoj Norveškoj, na krajnjim granicama Europe.

11. Algarve, Portugal

Ako ste mislili da će iz Portugala na ovoj listi završiti samo Madeira i Azori, prevarili ste se. Tu se našla i jedna od najljepših portugalskih regija, ali i jedna od najljepših destinacija u Europi za savršen odmor - Algerve. Poznata po najljepšim europskim plažama, ali i omiljeno odredište za medeni mjesec, osobito jer je zimi jedno od najsunčanijih odredišta u Europi. Zlatne plaže, očuvana priroda i krajolik koji oduzima dah sve su što možete poželjeti.

12. Farski otoci, Danska

Farski otoci nalaze se na sjeveru Škotske između Islanda i Norveške i oni su pravi raj za sve ljubitelje prirode. Otoke krase brojni klifovi, zelene doline i fjordovi, a kada je o stanovništvu riječ, osim što su iznimno srdačni, tamo ćete naći čak 77 različitih nacionalnosti. Ukupno je naseljeno 17 od 18 otoka, a ovi vulkanski otoci međusobno su povezani s dva podzemna tunela, tri mosta i brojnim trajektnim linijama.

13. Positano, Italija

Među turistima, kao i ljubiteljima putovanja, Italija je jedna od omiljenih destinacija na cijelome svijetu. A kada je riječ o pravim malim draguljima, ne može se ne spomenuti Positano i Amalfijska obala. Uz Positano se veže i jedna legenda, koja kaže kako ga je stvorio sam Neptun, bog mora koji je bio zaljubljen u nimfu.

14. Procida, Italija

Još je 2022. Procida ponijela titulu Europske prijestolnice kulture, a mnogima je prva asocijacija na ovaj otok smješten u blizini Napulja, kolorističke vizure. Kuće na Procidi obojene su u ružičaste, narančaste, žute... boje i već su postale njegov zaštitni znak. A kada tome pridodate ležernu mediteransku atmosferu i ukusnu hranu, ne treba čuditi što se našao na ovoj listi.

15. Otočić Cameo, Zakintos, Grčka

I, šećer na kraju - otočić Cameo koji se nalazi odmah pored grčkog otoka Zakintos. Omiljena, ali i savršena destinacija za romantična vjenčanja, ali i za sve one koje sanjaju o odmoru u netaknutoj prirodi, na otočiću na kojem vrijeme kao da je odavno stalo.