Ova dijeta s malim unosom masti relativno je bogata ugljikohidratima i bjelančevinama, a namijenjena je svima koji žele istesati područje bokova i bedara
Dijeta za bokove i bedra temelji se na razmišljanju da regulirani program prehrane djeluje zato što sprečava impulzivno prejedanje izazvano restriktivnim dijetama i stalnim brojanjem kalorija. U njoj se nudi širok izbor raznolikih namirnica, ali se ograničava unos crvenog mesa.
Doručak se u ovoj dijeti sastoji od žitarica, voća, nemasnog mesa, ribe ili peradi, uz povrće. Ručak sadrži voće, sendviče, meso ili morske plodove, juhu ili povrće (uključujući i krumpire po želji). Za večeru se dopušta voće, povrće, juha, nemasno meso, riba ili perad, tijesto i jogurt ili sorbet kao desert.
Preporučene dnevne količine su jedna od jedna i pol šalice obranog ili posnog mlijeka, najmanje 340 grama voća, 170 grama bjelančevina, 340 grama povrća, 170 grama žitarica, 140 grama posnog jogurta i umjerene količine voćnog soka. Crveno meso ograničeno je na dva obroka tjedno. Tipičan obrok sastoji se od nemasnog mesa, peradi, mahuna, umjerene količine škrobnih ugljikohidrata i neograničenog unosa povrća.
Uz pažljivo planiranje i nadzor ovakav režim prehrane može se smatrati uravnoteženim usprkos nekim ograničenjima namirnica poput oraha, sjemenki i mliječnih proizvoda. Ipak, u ovoj dijeti može nedostajati zdravih masti.
No treba imati na umu da iako brojne žene tvrde kako ova dijeta zaista pomaže u topljenu naslaga masti na kritičnom području bedara i bokova, ne postoje znanstveni dokazi koji bi podupirali tvrdnju da se njezinim provođenjem kilogrami gube isključivo na bokovima i bedrima, tvrde autori knjige 'Sve dijete svijeta' u izdanju Mozaik knjige.
Ova bi se dijeta u svakom slučaju mogla svidjeti osobama koje su umorne od brojanja kalorija i dosta im je programa prehrane koji savjetuju vrlo ograničen unos hrane.
Prijedlozi za jelovnik
Doručak: Jedan cijeli grejp (170 g), 140 g jogurta ili 300 g nemasne slanine, 110 g gljiva, 140 g jogurta, pola šalice soka od breskve ili četiri integralna krekera i pola šalice obranog mlijeka ili 60 g nemasne šunke, dvije rajčice, integralno pecivo i pola šalice obranog mlijeka ili 60 g cjelovitih žitarica, pola šalice obranog mlijeka, pola šalice narančina soka.
Ručak: Pola šalice obranog mlijeka, jedna i pol šalica juhe od povrća, šest integralnih krekera ili 170 g pečenih pilećih prsa, 170 g grožđa, pola šalice obranog mlijeka ili dva kuhana krumpira, 140 g jogurta, dvije naranče ili 230 g salate od svježeg voća i 140 g jogurta.
Večera: 170 g tijesta, 230 g rajčice iz limenke, dvije jabuke, pola šalice obranog mlijeka ili zelena salata s rajčicom, luk, celer, krastavci i preljev, jabuka, pola šalice obranog mlijeka ili pečeni bakalar sa 110 g smeđe riže, kruške punjene svježim sirom, pola šalice obranog mlijeka ili jedan pečeni krumpir, 170 g puretine bez kože s brusnicama, 140 g jogurta ili 140 g jogurta, 110 g agruma, dvije kriške integralnog kruha.