Koliko puta stavimo malo kečapa uz omiljenu hranu, ali niti ne pomišljamo da je on dobar za naše zdravlje. Takvi dodaci, koje svakodnevno koristimo, imaju skrivene dobrobiti za naše tijelo
Nova istraživanja kažu da određeni začini i dodaci hrani zauzdavaju apetit, potiču bolju probavu, poboljšavaju pamćenje, pa čak i pomažu protiv bolesti srca ili karcinoma.
Kečap
Tri do četiri žlice kečapa dnevno mogu umanjiti rizik od bolesti srca. U kečapu se nalazi antioksidant likopen koji može usporiti razvoj ateroskleroze. Do ovih je rezultata došla doktorica biologije Betty Ishida.
Med od heljde ili borovnica
Sladak i velika pomoć kad poželimo čokoladu ili kolač, med je izvrstan borac protiv starenja. Dovoljno je uzimati dvije do četiri žlice meda dnevno. Spomenute vrste meda imaju najviše oksidansa, zaključili su na Sveučilištu u Illinoisu. Istraživači su uspoređivali 19 vrsta meda i pokazalo se da med od heljde ili borovnica najbolje štiti od bolesti srca, karcinoma ili makularne degeneracije.
Ružmarin
Znanstvenici na Sveučilištu u Kanzasu otkrili su da ružmarin eliminira kancerogene koji se stvaraju u pojedinoj kuhanoj hrani. To se odnosi na akrilamide koji se najčešće nalaze u škrobnoj hrani. Da bismo to ublažili, primjerice, na 450 grama brašna potrebna je jedna velika žlica sušenog ružmarina. Stoga ružmarin možete koristiti na više načina, marinirajte njime meso ili ga dodajte u ostala kuhana jela.
Hren
U hrenu se nalaze glukozinolati koji poboljšavaju rad jetre. To znači da je hren dobar antioksidant, a može sprečavati rast postojećih tumora kod bolesnika. U hrenu se nalazi najviše glukozinolata, čak deset puta više nego u brokuli koja je također poznata kao zdrava namirnica. Da iskoristite blagodat hrena, potrebno je konzumirati ¼ čajne žličice dnevno.
Maslinovo ulje
Za njegove dobrobiti već smo mnogo puta čuli i dobro je što se maslinovo ulje može koristiti na više načina. Maslinovo ulje sadrži omega-9 masne kiseline koje pomažu moždanim stanicama da bolje rade. Na jednom kalifornijskom sveučilištu miševe su hranili maslinovim uljem, odnosno omega-9 masnim kiselinama, pa se pokazalo da imaju puno bolje kratkoročno pamćenje nego prije. Kroz dan probajte konzumirati nekoliko žličica maslinovog ulja.
Iako nas cimet obično asocira na zimske blagdane i bakine kolače, njegova dobrobit treba nas ponukati da ga češće konzumiramo. Cimet stabilizira razinu šećera u krvi, kao i krvni tlak. Istraživanja na švedskom Sveučilištu Lund ukazuju da bi cimet čak mogao pomoći dijabetičarima da koriste manje inzulina. Cimet možete posipati po kolačima, kapučinu ili žitaricama.
Ljuti umak
Možda ga svi baš i ne vole, ali mnogi bi se mogli predomisliti kada čuju da umanjuje apetit. Ljute papričice koje se nalaze u umaku ublažavaju znakove gladi i podižu razinu hormona GLP-1 koji je odgovoran za apetit.
Kiseli kupus
Kiseli kupus izvrstan je za probavu jer sadrži probiotičku bakteriju Lactobacillus plantarum. Stoga vam može pomoći da se riješite plinova koji vas muče ili nadutosti. Najbolje bi bilo jesti svježi kiseli kupus, primjerice na salatu.
Crni papar
Piperin, koji se nalazi u crnom papru, može sprečavati stvaranje kancerogenih stanica, a to su otkrili znanstvenici na Sveučilištu u Michiganu.
'Ako limitirate stvaranje matičnih stanica, limitirate i stvaranje stanica koje su potencijalni stvaratelji tumora', rekao je autor studije Madhuri Kakarala.