sladoled koji osvaja

Doživite jesen svim čulima u slastičarnici Orijent

05.11.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Zagreb i slastičarnica Orijent – ljubav koja traje od davne 1936.

Jesen u Zagrebu trenutno pokazuje svu svoju raskoš, a jednako raskošna je i ponuda u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici Orijent, gdje se ovih dana šire opojni mirisi maka, jabuka, šljiva, cimeta i karamele. Ipak, kao vječna inspiracija jesenskim slasticama ističe se kesten, koji svoj puni sjaj doseže upravo u hladnije doba godine, a ove sezone zasjao je u čak 7 Orijentovih slastica, uz neizostavni Kesten pire. Novitet u ovosezonskoj vitrini je Kesten torta, ljupki spoj ovog jesenskog ploda i slasne bijele čokolade. Tu su i Kesten rolada, divna kombinacija mekog biskvita, kestena i čokolade te Maron, idealan odabir za ljubitelje jednostavnih, ali efektnih okusa. Prave gurmane oduševit će Medvedgradska torta od tankog čokoladnog prhkog tijesta, kestena, moussea od čokolade i šlaga, ali i Crna kraljica, koja zavodi čarobnim okusima kestena, moussea od nugata, karamele i čokolade. Ako volite „kesten bombu“, svidjet će vam se Kesten nutty, kao spoj kesten moussea i kesten pirea sa čokoladnim insertom, a sve na prhkoj košarici. Legenda o jeseni i imenom i odabirom sastojaka kao što su mak, kesten i šljive, obećava pravi jesenji doživljaj. Ne meniju se, naravno, nalazi i mnogima omiljen jesenki slatki zalogaj, u kojem kesten najviše dolazi do izražaja - Kesten pire. Okuse jeseni 'brani' Martinova torta, čiji je glavni sastojak grožđe, a slavi krštenje vina poznatije kao Martinje, koje se tradicionalno održava u studenom. Međimurska gibanica with a twist – tako bi se mogao opisati Međimurski rafung, desert inspiriran tradicionalnim međimurskim kolačem, uz dodatak čarolije Orijenta - tanki biskvit s makom, kremom od mascarponea, slatkog vrhnja i čokolade te pireom od jabuke garantirano će oduševiti i najizbirljivija nepca. Svoju premijeru ove jeseni doživjela je i slastica pod nazivom 9. simfonija – prava simfonija savršeno izbalansiranih okusa lješnjaka, kakaa, crvenog i crnog ribiza, bijele čokolade i čokolade od naranče.

Osim kolača i torti, Orijent ove jeseni donosi nove i nesvakidašnje okuse sladoleda. Jesenska čarolija se nastavlja pa ćete imati priliku okusiti Jesen stiže, koja donosi aromatičan spoj šljiva i maka. Okus krušaka okupanih u rizlingu nosi naziv Bablje ljeto, koji nostalgično podsjeća na posljednje toplije dane. One najodvažnije čeka sladoled okusa Black Špek, odnosno kuglica mješavine crne čokolade, kakao čokolade i kave sa špekom kao hrskavim posipom. Povratak u djetinjstvo pruža Brown Hi, koji neodoljivo podsjeća na bombone Bronhi. Klasičan jesenski okus kestena i čokolade sadržan je u Maronu, a Tarte Tatin zapravo je najukusnija pita od jabuke i karamele s dodatkom cimeta u kuglici sladoleda.

Maron
  • Međimurski rafung
  • Martinova torta
Orijent slastičarnica Izvor: Promo fotografije / Autor: Nives Milješić

Slastičarnica Orijent još od davne 1936. oduševljava i privlači sve ljubitelje slatkih okusa. Smještena na dvije zagrebačke lokacije, poznata je po pomno odabranim receptima i jedinstvenom interijeru koji se isticao plavim kristalima, zbog čega je Orijent bio poznat i pod nazivom Plava Slastičarnica. Međutim, Orijent nije samo mjesto na kojem se posjetitelji okupljaju kako bi uživali u slatkim delicijama. Prvi vlasnik, Zulfi Tahiri, aktivno je sudjelovao u društvenom životu grada Zagreba te je slastičarnica Orijent podržavala rad raznih humanitarnih udruga i sportskih društava, poput Dinama i Hrvatskog Sokola. Godine 1987. u Zagrebu se održavala Univerzijada te je gosp. Tahiri zaključio kako je vrijeme za renovaciju. Projekt je dodijeljen arhitektu Nenadu Fabijaniću, koji je za ovaj projekt dobio brojne nagrade i priznanja. Iste godine, gospodin Tahiri otišao je u mirovinu, a očevu tradiciju nastavile su njegove kćeri Šeherezada i Ildeza te Ivan Sučević, suprug gospođe Šeherezade. Da visoka kvaliteta namirnica i sastojaka te dobro osmišljeni recepti donose uspjeh, dokazuje uvrštenje slastičarnice Orijent u vodič Louis Vuitton, kao i mnoge nagrade i priznanja struke. Spoj tradicije s modernim tehnikama pripreme te dosljednost i visoka razina kvalitete razlozi su popularnosti ovog gastronomskog simbola Zagreba.

Kaže se kako ništa ne spaja ljude toliko jako poput dobre hrane. Slastičarnica Orijent svojim slasnim kolačima spaja Zagrepčane i njihove goste posljednjih 85 godina, bilo da se radi o klasicima poput kremšnita, šaumšnita, savijača ili baklave, u kojima se ovdje može uživati tokom cijele godine ili pak sezonskim kolačima, u kojima se može uživati tek nekoliko mjeseci godišnje. Posjetite slastičarnicu Orijent na lokacijama Maksimirska cesta 34 i Petrinjska 2, a više informacija na www.slasticarnica-orijent.hr.