narušavaju izgled

Evo kako se riješiti tamnih mrlja na pazuhu prije početka ljetne sezone

23.06.2024 u 12:46

Bionic
Reading

U tamnoj koži na pazuhu mnoge žene vide neprijatelja ljepoti, posebno u ljetnim danima, kada je to područje svakodnevno izloženo pogledima

Jedan od zahtjevnijih zadataka u beauty rutini jest izlazak na kraj s hiperpigmentacijom, brojnim tamnim mrljama različitih veličina koje se pojavljuju na raznovrsnim dijelovima tijela.

I dok se s mrljama na licu još nekako izlazi na kraj kremama i serumima sa sastojcima poput niacinamida ili vitamina C, područje pazuha puno je zahtjevnije za eliminaciju hiperpigmentacije, a najviše problema stvara upravo u ljetnom periodu.

Pogledajte najljepše vjenčanice slavnih ljepotica Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Pojava tamnih mrlja na tijelu uobičajena je i posve prirodna pojava, a do nje dolazi uslijed izlaganja suncu, starenja kože te, u pojedinim slučajevima, prilikom početka razvoja dermatitisa.

Tamnija koža pazuha za neke je posebno problematična tijekom ljeta, kada je ovaj inače skriven dio tijela posve izložen. Da bi stvari bile gore, što više vremena provodimo na suncu i na plaži, to mrlje postaju tamnije...

Tamnija koža pazuha posve je prirodna pojava

'Postoji više vrsta tamnih kožnih lezija koje se mogu pojaviti u naborima, iako je jedna od najčešćih postupalna hiperpigmentacija. Pazuh je izložen različitim čimbenicima koji mogu oštetiti kožu jer je to područje savijanja podložno stalnom trenju', pojasnila je za Glamour dermatologinja Marta Gonzalez.

Problem stvaraju i kemijski proizvodi poput dezodoransa i antiperspiranata, ali i stalno brijanje dlačica, koje su gušće kod osoba tamnije puti, a one su prirodno sklonije hiperpigmentaciji na ovom području.

'Još jedan relativno čest uzrok tamnjenja aksilarne kože je dermatološko stanje koje se naziva Acanthosis nigricans, koje karakteriziraju tamnjenje, zadebljanje i baršunasti izgled kože na područjima s naborima kao što su vrat, pazusi ili laktovi. To nije bolest sama po sebi, već pokazatelj mogućih unutarnjih promjena, poput inzulinske rezistencije, hormonalnih poremećaja ili pretilosti', objašnjava dr. Gonzalez i dok liječnica Mar Mira dodaje:

Izbjegavajte iritirajuće tehnike uklanjanja dlačica

'U slučajevima u kojima postoji genetski ili rasni utjecaj s većom tendencijom tamnjenja ovih područja, prevencija je izbjegavanje iritirajućih tehnika uklanjanja dlačica poput brijanja ili depilacije, a kad god uklanjamo dlačice s tog područja, moramo odmah primijeniti odgovarajući umirujuću kremu.'

U svemu je vrlo bitno izbjegavati dezodoranse s nadražujućim sastojcima te koristiti proizvode bez alkohola i parfema jer će oni pojačati postupalnu hiperpigmentaciju na pazusima.

Kako se riješiti tamnih mrlja na pazuhu?

Ako su se mrlje već pojavile, tretirajte ih glikolnom kiselinom jer će ona ojačati teksturu kože.

'Kada se sredstva za depigmentaciju kombiniraju s glikolnom kiselinom, njihova se učinkovitost povećava. Međutim moramo biti oprezni s njegovom uporabom jer ako se ne koriste u propisanoj količini, mogu izazvati iritaciju i pogoršati hiperpigmentaciju, osobito kod osoba s tamnijom kožom', objašnjava dermatologinja Gonzalez.

Dobra opcije je i korištenje blagog retinoida za depigmentaciju i liječenje zadebljanja kože, ne zaboravljajući da su to osjetljiva područja te da bi u mjeri koja nije propisana uputama mogli izazvati kontraefekt.

'Također, možete koristiti sastojke poput uree, salicilne kiseline ili čak medicinske formulacije namijenjene ovoj problematici', zaključuje dr. Mira.

sve osim nogometa

Učitavanje...