trikovi stručnjaka

Evo kako u mračnoj sobi stvoriti predivan ambijent bez puno ulaganja

05.08.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Dodavanje zrcala i staklenih stolića, bojenje zidova u prave nijanse i korištenje materijala poput lana i pamuka samo su dio trikova stručnjaka za postizanje toplije atmosfere u mračnim prostorijama

Ljeto je savršeno doba za to da obogatimo dom svjetlošću dugih dana te bez velikih ulaganja u cijelosti transformiramo njegov izgled. To se najviše odnosi na sobe koje imaju malo ili nimalo prirodnog svjetla, u kojima boje nerijetko djeluju zasićenije, a namještaj glomaznije, pa to tvori poprilično neprivlačan i tmuran ambijent.

No ne odustajte tako lako, jer dizajneri interijera imaju rješenja za ovaj problem!

Birajte svjetlije boje ili šarene tapete

Tamne boje samo će naglasiti tmurnost sobe pa je odabir nijansi zidova koji će reflektirati svjetlost jedini pravi put u dizajnu interijera.

'Nijanse bež, bijele, blijedosive i žutosmeđe primjeri su svijetlih nijansi koje treba uzeti u obzir kada je riječ o uređenju mračne prostorije', ističe dizajnerica Rebecca Zoet i nudi alternativu:

'Osim toga, možete biti kreativni s tapetama na barem jednom zidu, a posebno je to dobrodošlo u skučenim kupaonicama.'

Dodajte akcentnu rasvjetu i rastvorite zavjese

Kada je u pitanju osvjetljenje mračne sobe, ne podcjenjujte snagu tople akcentne rasvjete.

'Svjetiljke mogu poslužiti kao izvrsna rasvjeta za čitanje ili rad za stolom, ali također mogu dodati osjećaj udobnosti kao izvor ambijentalnog svjetla u prostoriji', kaže dizajnerica interijera Kerrie Kelly uz napomenu:

'Općenito govoreći, akcentna rasvjeta pomaže stvoriti osjećaje intimnosti i dramatičnosti, a oni trenutno unose veselje u prostor i podižu raspoloženje. Naime svjetlost je izravno povezana s raspoloženjem, a kako biste je prilagodili, koristite prigušivače. To će stvoriti pravi osjećaj udobnosti i opuštajuće atmosfere.'

Također, iako se vrući ljetni dani možda ne čine kao pravo vrijeme za rastvaranje zavjesa, činjenica jest da će cijela prostorija izgledati drugačije ulaskom svjetlosti. A dugi ljetni dani kao stvoreni su za to.

Postavite lagani namještaj i zrcala

Pažljivo razmislite o materijalima namještaja i odlučite se za svjetlije boje gdje god možete.

'Odaberite namještaj sa svijetlim presvlakama ili prirodnim drvenim završecima kako biste zadržali dojam prozračnosti. Izbjegavajte glomazne ili tamne komade koji bi mogli vizualno otežati prostor', savjetuje dizajnerica interijera Nina Lichtenstein.

Ističe i moć zrcala, a njih se nikako ne smije zanemariti u mračnim prostorijama.

'Ona mogu lijepo odbijati slojevito svjetlo od lampi, stropne rasvjete, svijeća i sl. duž cijele sobe. Postavite ih i tako da reflektiraju prirodno svjetlo u cijeloj prostoriji, dodajući joj dubinu i svjetlinu. Ovaj dizajnerski trik može postići to da se čini kao da imate dvostruko više svjetla u prostoru.'

Osim njih, dobra opcija je ugradnja reflektirajućih površina poput stakla, akrila i sjajnih završetaka namještaja, jer oni podižu ukupnu svjetlinu i estetsku privlačnost prostorije.

Oživite prostor ukrasnim jastučićima, tepihom i prostirkom

Ako imate drveni pod, dodavanje svijetlog tepiha može napraviti ogromnu razliku u interijeru.

'Ponekad drveni podovi zapravo potamne prostorije, pa dodavanje tepiha u svjetlijim tonovima može zaista omekšati i posvijetliti sobu. Također može postići veći osjećaj udobnosti te pomoći da soba djeluje više definirano i kohezivnije', kaže Bergant Harrod.

Ne zaboravite i to da možete napraviti čuda pomoću akcentnih detalja kao što su ukrasni jastučići i prekrivači na trosjedu ili bračnom krevetu.

'Birajte svijetle ili šarene ukrasne jastuke te uvijek vodite brigu i o materijalu. Lan i pamuk izvrsni su za postizanje lagane i tople atmosfere', zaključuje Bergant Harrod.