Tijekom rada želja za hranom često se zna javiti između doručka i ručka. Kako biste je spriječili i prije posezanja za cjelokupnim obrokom, u tome će vam pomoći ova djelotvorna namirnica
'Voće i povrće je uvijek dobra opcija za ubijanje gladi između obroka, no orasi su optimalan izbor radne namirnice', mišljenja je dr. Lenore Arab, profesor medicine na UCLA-ju.
Većina oraha sadrži zdrave spojeve antioksidansa koji se nazivaju polifenoli koji poboljšavaju rezultate kolesterola koji pomažu u smanjenju stope oksidativnog stresa i bolesti krvnih žila. No od svih orašastih plodova, orasi imaju najveće zalihe polifenola, kako se navodi u studiji koju je provelo Royal Society of Chemistry 2011. godine.
Orasi pobjeđuju neke druge orašaste plodove kada je u pitanju zaliha polinezasićenih masnih kiselina – esencijalnih masti koje gode metabolizmu i pomažu mu stvoriti osjećaj sitosti. Postoje dokazi da upravo ove masti sprečavaju razvoj dijabetesa tipa dva.
Neprofitna organizacija American Heart Association povezala je vrste polinezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u orasima s nižom stopom bolesti srca i moždanog udara te bolje zdravlje stanica.
No ako stavimo sve ove dobre razloge na stranu, najuvjerljiviji razlog za češće konzumiranje oraha leži u njihovom potencijalu za podržavanje rada mozga. Ukratko, orasi su prirodna dopuna zdravlju, puni zdravih spojeva.
Konzumiranje šake oraha dnevno kao međuobrok ili u jelima pomoći će vam poboljšati kognitivno zdravlje.