JESENSKI KLASIK

Fina kremasta juha za prve hladne dane

29.09.2015 u 07:02

Bionic
Reading

Bundeva je jedna od najjeftinijih namirnica, ukusna je, zdrava i lako probavljiva, no iz nekog je razloga još uvijek premalo zastupljena na našim jelovnicima

Ova jesenska namirnica bogat je izvor beta karotena, snažnog antioksidansa koji naš organizam štiti od utjecaja slobodnih radikala i jača imunitet.

Bundeva je, osim toga, bogata vitaminima C, E, K, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom i mineralima. Možete je spremati na puno načina, a svaki put očarat će vas svojim finim slatkastim okusom i prekrasnom bojom.

Odlučite li se za ukusnu, zasitnu i jako finu kremastu juhu od bundeve, nećete pogriješiti, a ako joj želite intenzivirati okus, prethodno je ispecite u pećnici. Mi vam donosimo recept za jednostavniju varijantu.

Potrebni sastojci:

1 kg muškatne bundeve
2 manje glavice luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 velika žlica maslaca
Sol
Papar
Muškatni oraščić
Povrtni temeljac



Priprema

Muškatnu tikvu nasijecite na komade, očistite je od sjemeneki i ogulite koru te je narežite na manje kocke.

U među vremenu na vatri u dubljoj posudi rastopite maslac i na njemu popržite nasjeckani luk te pred kraj kad dobije zlatnu boju dodajte nasjeckani češnjak.

U posudu zatim dodajte komadiće bundeve i nasjeckane mrkve te zalijte pripremljenim temeljcem i pustite da kuha dok kockice bundeve ne omekšaju.

Kad bundeva omekša, maknite je s vatre i štapnim mikserom izmiksajte da dobijete jednoličnu kremastu smjesu te posolite, poparite i dodajte svježe naribani muškatni oraščić. Ako je juha previše gusta, dodajte malo vode.

Juhu poslužite u zdjelice, po želji dodajte slatko vrhnje i ukrasite prženim bučinim sjemenkama i s par kapi bučina ulja.