Za fine i aromatične namaze ne treba puno sastojaka - dovoljno je tek nekoliko žlica maslaca i omiljenih začina da tostirani kruh u tren oka pretvorite u pravu poslasticu
Maslac s tostiranim lješnjacima
U maloj posudi žlicom ili silikonskom špatulom izmiješajte četiri velike žlice omekšanog maslaca s 1/4 šalicom lješnjaka koje ste prethodno tostirali i nasjeckali. Dodajte maslacu i pola čajne žličice soli te 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra.
Maslac s kaparama
U maloj zdjeli žlicom ili silkonskom špatulom izmiješajte četiri velike žlice omekšanog maslaca s velikom žlicom sitno sjeckanih kapara, žlicom sitno sjeckanog peršina i dvije žličice soka od limuna, pola žlice svježe mljevenog crnog papra i ¼ žlice soli.
Maslac s limunom i vlascem
U maloj zdjeli izmiješajte četiri velike žlice omekšanog maslaca s dvije velike žlice sitno sjeckanog vlasca, velikom žlicom naribane limunove korice, pola žličice soli i 1/8 male žlice svježe mljevenog papra.
Maslac s ružmarinom i paprom
U manjoj zdjeli izmiješajte četiri velike žlice omekšanog maslaca, žlicu nasjeckanog ružmarina, pola žličice soli i pola žličice svježe mljevenog papra.