Luk ne mora uvijek biti tek temelje za umake, već od njega možete napraviti ukusne hrskave zalogaje aromatizirane omiljenim začinima
Potrebni sastojci za 4 osobe
350 g luka
150 g brašna od slanutka
75 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica kurkume
2 žličice sjemenki kima
1 žličica soli
1 češanj češnjaka
2 čili papričice
2 žlice nasjeckanog svježeg korijandra
sok i naribana korica jednog limuna
ulje za prženje
Priprema
Luk narežite na ploške debljine nekoliko milimetara i ostavite ga da malo odstoji.
Oba brašna pomiješajte pa umiješajte prašak za pecivo, kurkumu, sjemenke kima, sol, protisnuti češnjak, sitno nasjeckane čili papričice, svježi korijandar i naribanu limunovu koricu.
Dolijte limunov sok, 150 - 200 ml vode i umijesite polutekuće tijesto.
U tijesto dodajte narezani luk i dobro izmiješajte tako da se cijeli luk obloži smjesom.
U višoj posudi zagrijte ulje za prženje koje treba biti duboko barem 10 cm.
Pomoću žlice zagrabite dio smjese i uronite je u vruće ulje. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite svu smjesu, ali u ulje stavljajte samo onoliko smjese koliko je potrebno da se hrskavci ne prilijepe.
Pržite 1 - 2 minute do lijepe zlatne boje, okrenite pomoću šuplje ili mrežaste žlice, još kratko pržite pa izvadite i stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Kad sve ispržite, poslužite uz umak od vrhnja ili neki drugi, prema vašoj želji.
Savjet: U posudu s uljem nemojte stavljati previše smjese jer će se temperatura ulja previše sniziti pa će luk biti više kuhan i mekan nego pržen i hrskav.
Više recepata možete pronaći na www.dobartek.spar.hr