SEDAM PRAVILA

Gdje najčešće griješimo u uređenju malog prostora

11.03.2015 u 08:00

  • +2

Uređenje malih interijera

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Uređenje stana izazov je i kada imate dovoljno prostora. Stan sigurno želite urediti tako da se u njemu ugodno osjećaju svi članovi obitelji, da bude funkcionalan, ali i da odražava osobnost. A kada uza sve to imate manjak životnog prostora, zaista se radi o velikom projektu

Manji životni prostor može biti velik nedostatak ako ne znate nekoliko trikova iskusnih stručnjaka ili onih koji su već uređivanjem otkrili neke prednosti i mane. Upravo se iz njihovih savjeta možemo izvući najbolje i izbjeći barem neke od pogrešaka kod uređenja malih prostorija.

Razmišljajte vertikalno, ne horizontalno

U malom prostoru jednostavno nema mjesta za klasične ormare. Najbolje što možete napraviti jest izraditi ih po mjeri da idu u visinu. Ako nemate budžet kojim ćete to pokriti, kupite gotov ormar, ali uložite u koju prečku više za vješalice. Neka budu jedna iznad druge s razmakom koji ćete sami procijeniti ovisno o tome koliko je dugačka odjeća koju vješate. Dakle, jedna prečka može biti skroz pri vrhu, a druga na sredini. Također si možete pomoći dubljim ormarom ako prostor to dopušta pa odjeću slagati jednu iza druge i mijenjati prema sezonama.

Zašto je važno vješati odjeću?

Većinom smo navikli vješalice koristiti za haljine, sakoe ili bluze, ali zapravo je na taj način moguće pospremiti više stvari nego da ih slažete na police. Objesiti možete i hlače po donjoj prečki vješalice, a onda na nju staviti i primjerice majicu.

Multifunkcionalan namještaj

U malom se prostoru broji svaki centimetar pa morate razmišljati kako klasične komade namještaja iskoristiti na više načina. Tako primjerice stolić u dnevnom boravku ne mora biti klasični komad već može imati ladice, a vama će biti dodatno spremište. Na police stolića dodajte simpatične kutije za sitnije stvari jer znamo kako im je teško inače naći mjesto.

Podignite krevet

U mnogim trgovinama možete naći gotove krevete koji su podignuti dovoljno da ispod njih stojite ili nešto manje, ali u svakom slučaju dobivate dodatni prostor za pohranjivanje stvari ili primjerice radni prostor, kutak za opuštanje s TV-om… Na vama je da se organizirate i stavite ono što vam je najpotrebnije.

Birajte svijetle boje

Ovo je jedno od osnovnih pravila. Tamne boje prostor će vizualno učiniti manjim, a ako baš imate želju za nekom zagasitom nijansom, iskoristite jedan zid ili dio, ali nemojte da ona vlada prostorijom.

Koristite ogledala

Osim što će se u njima reflektirati dnevno svjetlo pa će prostorija biti prozračna, ogledalo je idealno za vizualno povećanje prostora. U spavaćoj sobi primjerice možete napraviti ormar koji na vratima ima velika ogledala, a u kupaonici iznad umivaonika stavite obično veliko ogledalo bez rubova i dodataka. To nije skupa investicija, a kupaonica će djelovati većom.

Sortirajte stvari i bacajte što vam ne treba

Sakupljanje stvari nije poželjno čak ni kada imate višak mjesta u stanu jer ste bespotrebno vezani za njih. Ako živite u manjem stanu, višak je stvari luksuz koji si ne možete priuštiti, kao ni nered u ladicama ili ormarima. Ono što ne koristite podijelite, prodajte ili bacite, a ako napravite mjesta u ladicama s košarama ili odjeljcima, dobit ćete više mjesta i gubiti manje vremena da ih pronađete ili pospremite.