TREBA ZNATI PRIPREMITI

Griješite li i vi ovako kad radite salatu s tjesteninom

01.09.2014 u 07:46

Bionic
Reading

Na prvi pogled čini se vrlo jednostavno pripremiti neku salatu od tjestenine. No je li to baš zaista tako? Mnogim ljudima potkradaju se pogreške...

Neki ljudi jednostavno ne priznaju salate od tjestenine kao obrok, ali unatoč tomu, mnogi obožavaju to jelo. Salate od tjestenina posebno su popularne tijekom ljetnih dana jer se doživljavaju kao lagani obroci. Iako na prvi pogled djeluju jednostavno, i salate od tjestenina treba znati pripremiti. Mnogi u tomu griješe, a evo gdje se najčešće potkradaju pogreške.

Pogrešan odabir tjestenine

Farfalle, odnosno tjestenina u obliku leptirića nije dobar odabir za salatu. Njezini oštri rubovi bit će prekuhani vrlo brzo dok će u sredini još biti sirova. Usto, oblik nije dobar za zadržavanje umaka. Također, treba izbjegavati i torteline te tjesteninu slična oblika – jednostavno nisu pogodne za salate.

Pogrešno vrijeme stavljanja začina
Svi kuhari svijeta reći će vam da se tjestenina začinjava dok se kuha. Ako to činite kasnije, morat ćete staviti puno više začina i opet neće biti tako ukusno kao da ste to učinili tijekom kuhanja. Visoke temperature pridonose boljem sljubljivanju okusa.

Pojačavanje okusa maslacem
Najbolje salate od tjestenine su lagane i nije ih dobro opterećivati masnoćama. Maslac je ukusan, ali kad se ohladi – a takve salate najčešće se jedu hladne – neće biti baš najbolja kombinacija. Umjesto maslaca uvijek birajte maslinovo ulje.

Dodavanje svježeg bilja/začina
Nema ništa loše u dodavanju svježih začina salati od tjestenine. Naprotiv, ali treba biti jako oprezan jer, primjerice, lišće bosiljka brzo oksidira. Kako, dakle, postupati? Obavezno stavljajte cijeli zdravi list biljke i dodajte ga u zadnjoj minuti kuhanja. To će ga sačuvati, a vi ćete imati ukusnu salatu od tjestenine.

Ne pretjerujte s mješavinom namirnica
Kad prave salate s tjesteninom, ljudi su skloni u staviti sve namirnice koje pronađu u hladnjaku. To nije baš dobra ideja, jer neke se namirnice jednostavno ne slažu dobro s drugima. Birajte stoga oprezno sastojke koje ćete staviti. Razmislite što želite i onda u pripremi prilagodite namirnice svom željenom okusu.