ZA DIVAN VRT

Hortenzije su se počele sušiti? Stručnjaci otkrivaju pet uobičajenih uzroka

01.09.2024 u 10:38

Bionic
Reading

Ako vam hortenzije postanu smeđe i osuše se prije kraja njihove sezone, to je posve jasan znak da nešto nije u redu

Ako postoji jedan ljetni cvijet koji ne gubi popularnost iz godine u godinu, onda su to hortenzije. Efektna biljka omiljena je zbog svojih velikih cvjetnih glavica u plavoj, ljubičastoj, ružičastoj ili bijeloj boji. Njihov lijep sferni oblik priskrbio im je počasno mjesto među cvjetnjacima, a čak se koriste i kao rezano cvijeće.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako uzgajate hortenzije u dvorištu, njihovi veliki cvjetovi vjerojatno su cijenjen dio vaše ljetne sadnje. Zato može biti zabrinjavajuće vidjeti kad posmeđe i počnu venuti. Iako je činjenica da hortenzije ne cvjetaju vječno, obično možete očekivati ​​da će trajati od sredine proljeća do kraja ljeta.

Ali ako primijetite da cvjetovi hortenzije počinju postajati smeđi ​​prije nego kad bi trebali biti, to je znak da nešto nije u redu i da morate odmah reagirati kako biste spriječili daljnje probleme.

Hortenzije najčešće mogu cvjetati do jeseni ako se radi o umjerenijim klimatskim uvjetima. Nakon što se njihovi cvjetovi sasuše, morat ćete ih orezati kako biste potaknuli ponovno cvjetanje sljedećeg proljeća. Međutim, ako se prije vremena cvjetovi počnu sušiti i postajati smeđi, možda postoji veći problem.

Donosimo pet uobičajenih uzroka smeđih cvjetova hortenzije sa stručnim savjetima o tome kako riješiti ovaj problem:

1. Dobivaju premalo vode

Stručnjaci napominju da hortenzije najbolje uspijevaju kada se dobro zalijevaju. Ako se pitate jesu li otporne na sušu, odgovor ovisi o sorti. Međutim većinom ih je potrebno često zalijevati tijekom ljeta jer će brzo početi gubiti svježinu cvjetova.

'Najvjerojatniji razlog za to što cvjetovi posmeđe je nedostatak vode. Grmovi hortenzije su ljubitelji vlage i trebaju redovit izvor vode kako bi dobro izgledali najljebo', napominje stručnjakinja za vrtlarstvo Janet Loughrey.

Još jedan znak da je hortenzija dehidrirana su smeđi vrhovi na lišću.

'Po potrebi povećajte zalijevanje. Hortenzije trebaju najmanje centimetar vode tjedno', kaže Loughrey 'Iako se to ne može poništiti, odgovarajuća će vlaga spriječiti da novi cvjetovi postanu smeđi', dodaje ona.

2. Izložene su prejakom suncu

Jeste li razmišljali o tome da cvijeće može izgorjeti na suncu baš kao i koža? Mnoge vrste ne mogu podnijeti previše izravnog izlaganja suncu, što rezultira dojmom kao da je izgorjelo.

'Hortenzije prirodno rastu u šumskom okruženju, gdje imaju djelomičnu ili 'šarenu' sjenu. Previše sunca može uzrokovati da cvjetovi postanu smeđi', objašnjava Loughrey.

Slično kao što možemo vidjeti na isušenom lišću, osjetljive latice mogu biti 'spržene' kombinacijom previše sunca i nedostatka vode. Ako hortenzije postaju smeđe na sunčanom mjestu, bilo bi dobro razmisliti o njihovom premještanju.

'Grmovi hortenzije najbolje uspijevaju i cvjetaju na mjestima koja imaju jutarnje sunce i nešto popodnevne hladovine. Premjestite pogođene biljke na sjenovitiju lokaciju ako nisu prevelike', predlaže Loughrey. 'Također možete upotrijebiti tkaninu za zasjenjenje ili posaditi stablo u blizini kako biste napravili malo hlada.'

Ako se hortenzije ne mogu premjestiti, postoji mnogo načina na koje im možete stvoriti više hlada u vrtu. Kao što je Loughrey spomenula, možete posaditi drveće da bi stvaralo sjenu ili koristiti praktičnu tkaninu za to.

3. Osjetljiva sorta

Hortenzije ne vole previše svjetlosti, pa vodite i o tome računa prilikom izbora sorte. Ova biljka potječe iz Azije i Amerike te raste u hladnom šumskom okruženju, stoga previše topline i sunca može napraviti veliku štetu cvjetovima.

'Sve biljke koje cvjetaju trebaju dovoljno sunca da bi potaknule cvjetne pupoljke, ali hortenzije mogu lako biti 'pod stresom' ako im je prevruće zbog previše izravne svjetlosti, stoga vodite računa o tome koliko sunca dobivaju', kaže stručnjak za cvijeće i potpredsjednik nabave u 1-800-Cvjetovi, Kevin Cochran.

'Čak i ako hortenzije imaju dovoljno vode i hlada, cvjetovi im mogu postati smeđi ako su temperature previsoke', kaže Loughrey. 'Ako živite u toplijoj klimi, odaberite sorte hortenzije otpornije na toplinu ili ih zamijenite drugim biljkama', dodaje ona.

4. Biljku su napali štetnici

Ako dovoljno zalijevate hortenzije i držite ih podalje od izravne svjetlosti, no cvjetovi i dalje postaju smeđi, problem bi mogli biti štetnici. Štetočine su nešto s čime se svaki vrtlar mora nositi, a ne uhvatiti ih brzo uobičajena je pogreška u kontroli štetočina koje mogu nanijeti štetu biljkama.

'Lisne uši i paukove grinje su insekti koji obično napadaju hortenzije i uzrokuju štetu na lišću, cvjetovima i stabljikama. Ovi će kukci uzrokovati da biljka uvene', upozorava Cochran.

Paukove grinje su sićušni crveni pauci koji se hrane biljnom tvari. Znakovi da hortenzija ima ove nametnike uključuju paukove mreže preko lišća i cvjetova te zrnaste ostatke. Najbolje je riješiti ih se što je prije moguće da se ne bi proširili.

Isto tako, lisne uši su insekti koji sišu sok, a mogu oslabiti biljke i promijeniti im boju. Znak da hortenzija ima lisne uši je ljepljiva tvar koju ostavljaju za sobom. Postoji mnogo načina da se riješite lisnih uši, a možete čak napraviti svoj sprej za lisne uši kao rješenje.

Kad god imate posla sa štetnicima bilo koje vrste, prva stvar koju trebate učiniti je izolirati zaraženu biljku da se štetnici ne bi širili.

5. Prirodan ciklus starenja biljaka

Naravno, cvjetovi hortenzije također mogu postati smeđi jer im je sezona cvatnje pri kraju pred jesen. Ovo nije razlog za zabrinutost, ali morate odvojiti vrijeme za pripremanje biljaka za zimu kako bi mogle ponovno procvjetati u proljeće.

'Cvjetovi hortenzije s vremenom prirodno posmeđe, slično kao što stari drugo cvijeće. Ovo je normalan dio njihovog životnog ciklusa', kaže stručnjak za biljke Evan Torchio iz Tree Mendersa. 'Dok neke sorte mogu proizvesti nove cvjetove, većina hortenzija će se usredotočiti na razvoj korijena i pupoljaka kako im cvjetanje opada.'

Trebali biste ih orezati na kraju ljeta. Ovo je prilika da uklonite sve mrtve i oštećene cvjetove i stabljike kako bi se biljka mogla usredotočiti na novi rast za sljedeću sezonu.

Savjet za kraj: Kako oživjeti hortenziju koja je postala smeđa?

Ako je hortenzija posmeđila prije nego što je trebalo, primjerice zbog nepravilnog zalijevanja ili pretjeranog izlaganja suncu, bilo bi dobro podrezati je da biste je vratili u zdravo stanje. Trebali biste ukloniti sve oštećene cvjetove, stabljike i lišće škarama za orezivanje. Ovisno o uzroku smeđih cvjetova, tada biste trebali prilagoditi uvjete uzgoja kako biste izbjegli da više cvjetova postane smeđe. To bi moglo značiti poboljšanje režima zalijevanja ili premještanje hortenzije na sjenovitije mjesto.

Iako nećete moći ponovno obojiti smeđi cvijet hortenzije, ipak je važno djelovati kada vidite da cvijeće postaje smeđe prije sezone. Također je dobro provjeriti imaju li okolne biljke slične simptome kako biste bili sigurni da nema većeg problema u vašem dvorištu. Ranije navedeni uzroci također mogu biti razlog za to što hortenzija ne cvjeta, pa prilagođavanje uvjeta uzgoja u skladu s tim može pomoći ovoj biljci dostići svoj puni sjaj.