cvatu cijelu jesen

Zaboravite na ocvale hortenzije: Uz ove sorte imat ćete jesenski vrt iz snova

22.08.2024 u 12:38

Bionic
Reading

Nekoliko sorti hortenzija nastavit će sa šarenim cvatom još nekoliko narednih tjedana, stvarajući predivne prizore u kombinaciji s jesenskim bojama

Ako ste među onima koji s tugom gledaju na vremenske promjene i postepene gubitak živopisnih nijansi u svom vrtu, možda je vrijeme da razmislite o sadnji nekih od raskošnih sorti hortenzija koje cvatu i u jesen.

Ekspert Justin Hancock ističe kako još nije kasno za sadnju sorti Limelight i Candy Apple koje ne gube boju niti prepoznatljivo bujan cvat niti u ranu jesen.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Koje hortenzije posaditi?

'Sorte Hydrangea macrophylla ponovno mogu procvjetati u jesen, a sorte poput Seaside Serenade Newport imaju cvjetove koji mogu trajati nekoliko mjeseci', dodaje hortikulturist.

Ako se pitate hoće li hortenzije koje već imate kod kuće cvjetati i tijekom jeseni, Hancock je objašnjava da je to prilično lako prepoznati - čak i prije nego što sezona počne.

'Lišće ovih sorti je obično prilično drugačije. Sorte Hydrangea macrophylla obično imaju mnogo veće listove i cvjetove koji se više pojavljuju u stošcu nego u zaobljenom grozdu.'

Osim toga, ako je cvijet plav ili ste vidjeli varijacije plave, ljubičaste i ružičaste, tada najvjerojatnije imate tip macrophylla.

Sorte hortenzija koje cvatu i u jesen

  • Hydrangea paniculata 'Limelight'
  • Hydrangea paniculata 'Grandiflora' (Pee Gee)
  • Hydrangea paniculata 'Pink Diamond'
  • Hydrangea arborescens 'Annabelle'
  • Hydrangea macrophylla 'Endless Summer'
  • Hydrangea quercifolia
  • Hydrangea serrata

Briga o jesenskim cvjetovima

Kada je riječ o održavanju hortenzija koje cvjetaju u jesen, briga je gotovo ista kao u slučaju ljetnih sorti.

Obično uživaju u suncu (Hydrangea paniculata bit će bolja s više svjetla nego Hydrangea macrophylla), iako se potrebe za orezivanjem mogu razlikovati.

Na primjer, prvi se mogu orezati u kasnu zimu i rano proljeće, dok je kasnije - ako ne procvjetaju - najbolje orezati odmah nakon što cvjetovi uvenu početkom do sredine ljeta.

No, sve preferiraju tlo koje je bogato organskom tvar, a potrebno ih je zalijevati da zemlja postane vlažna, ali ne i mokra.

Za kraj, ako ste među onima koji obožavaju odrezati cvjetove hortenzija i sušiti ih za aranžmane, pripazite da ne režete sorte koje cvatu na jesen kako ih ne biste oštetili. S njihovim rezanjem pričekajte još koji tjedan, uživajući u njihovom šarenom cvatu u svom vrtu.