trajat će mjesecima

Nema ljepšeg ukrasa za dom: Evo kako pravilno osušiti hortenzije za vazu

21.08.2024 u 08:22

Bionic
Reading

Obožavane hortenzije ukrašavale su naše vrtove proteklih mjeseci svojim živopisnim bojama i raskošnim cvjetnim glavicama, koje nam sada pokazuju prve znakove kraja ljeta

Lišće lagano gubi smaragdno zelenu boju, a cvjetovi sve više naginju smeđim nijansama, gubeći sjaj i raskošnu teksturu. No, to što se hortenzije počinju sušiti uopće ne mora biti loša vijest!

Dobro je poznato da ovoj biljci lako možete podariti drugi život tako što ćete grane s cvijećem pravovremeno odrezati te staviti u vazu, gdje će mjesecima ukrašavati vaš interijer.

Nijanse plave, bijele i ružičaste lako je uklopiti u svaki dom, a riječ je o dekoraciji koja u trenu unosi toplinu i osjećaj ugode u cijeli prostor.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Kada je pravo vrijeme za rezanje hortenzija?

Pričekajte do kasnog ljeta ili čak rane jeseni kako biste orezali cvjetove hortenzije, čime ćete im dati dovoljno vremena da se prirodno osuše.

'Ako ih orežete prerano, uvenu', kaže cvjećarka Millie Marzec za blog Marthe Stewart. Obratite posebnu pozornost na listove, koji počinju izgledati papirnato i manje svježe te na latice, koje će se početi savijati prema unutra dok boje blijede.

Također, trebate uzeti u obzir boju hortenzija kada ih režete, jer će one izblijediti tijekom procesa prirodnog sušenja.

'Većina cvjetova ove biljke počinje s određenom bojom, poput zelene ili bijele, i prelazi u drugu boju, poput ružičaste ili crvene. Orežite cvijet kada postigne nijansu boje koju želite, ali prije nego što cvijet postane smeđ', kaže vlasnik rasadnika Chris Link.

Sušenje hortenzija vješanjem

'Sušenje cvjetova hortenzije vješanjem naopako omogućava najbrže sušenje i minimalno padanje latica', kaže Marzec i pojašnjava postupak:

  • Oštrim i čistim škarama odrežite hortenziju, ostavljajući stabljiku dugu 30 do 45 centimetara.
  • Pričvrstite stabljiku štipaljkom za odjeću na uže, omogućujući cvijetu da visi naopako.
  • Objesite cvjetove na suhom i tamnom mjestu. Vlažnost i hladno vrijeme produžuju vrijeme sušenja, dok previše izravne svjetlosti može uzrokovati blijeđenje boja.

Na ovaj način ćete dobiti lijepo osušene cvjetove koji zadržavaju svoj oblik i boju.

Sušenje hortenzija u vazi

S druge strane, još jednostavnija metoda jest da nakon rezanja stabljiki svoje hortenzije jednostavno stavite u vazu u kojoj ih planirate držati.

Tako će se prirodno sušiti, a to je ujedno i najbolja opcija za hortenzije s debelim, čvrstim stabljikama, naglašavaju stručnjaci.

Postupak je sličan - odrežite stabljike dužine do 45 cm, uklonite listove te položite cvijeće u vazu s vodom ili bez nje. Nakon što voda ispari, hortenzije će se početi sušiti.

Ovakvim postupnim, prirodnim sušenjem ovo divno cvijeće dulje će zadržati svoju ljepotu i okrugli oblik te živopisne nijanse koje oživljuju ambijent.