malo cvijeća

Hortenzije ne cvjetaju kao što bi trebale? Evo što učiniti

06.07.2024 u 19:24

Bionic
Reading

Ako ste i vi nalazite u situaciji u kojoj kao da svi oko vas imaju ljepše i bujnije hortenzije, evo što možete napraviti da potaknete njihov rast

Zbog prelijepih cvjetova u nijansama plave, ružičaste i tamno crvene boje, hortenzije su ukras koji podiže svaki vrt, a obožavane su i zbog toga što načelno nisu komplicirane za uzgoj i njegu.

Ipak, nije rijetkost da dođe sezona u kojoj cvjetovi kao da nikako ne mogu doseći svoj puni potencijal te grm hortenzije ostaje s tek pokojim pupom.

'Malo što stvara više frustracije kod vrtlara od ulaganja puno vremena i brige za biljku, a ona nikako da procvate. U konačnici uvijek postoji određeni razlog zbog kojeg se to događa', kaže Maureen Wright, stručnjakinja za biljke, za Real Simple i navodi neke od najčešćih uzroka nedostatka cvjetova na hortenzijama.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Odaberite pravo vrijeme za orezivanje hortenzija

Stručnjakinja ističe kako je upravo pogrešno doba godine u kojem se orezuju hortenzije najčešći krivac za nedostatak cvjetanja.

'Mnoge hortenzije cvjetaju na starom drvu, tako da se njihovim rezanjem prekasno tijekom sezone uklanjaju pupoljci koji bi postali cvijeće.'

Ako vam se to dogodilo, morat ćete pričekati sljedeću godinu za pravilno orezivanje kako biste umanjili štetu na omiljenom vrtnom grmu.

'Morate odabrati pravo vrijeme kako biste bili sigurni da nećete uništiti nove pupoljke. Dakle, obrežite hortenzije isključivo odmah nakon cvatnje, dajući biljci vremena da se u potpunosti oporavi i pripremi za novu sezonu', kaže Wright.

Postoje i određene razlike u periodu najboljem za orezivanje, ovisno o sorti. Primjerice sorta lacecap orezuje se u kasno ljeto, dok mop-head sorta zahtjeva orezivanje u rano proljeće.

Provjerite tlo

Hortenzije načelno nisu zahtjevne u pogledu pH vrijednosti tla, ali ako dođe do izostanka cvata, nije loše napraviti testiranje.

'Uvjeti tla također igraju ključnu ulogu; pretjerano kisela ili alkalna tla mogu spriječiti unos hranjivih tvari, dok loša drenaža tla može opteretiti biljku', kaže Wright.

Ako je vaše tlo izvan idealnog pH raspona od 5,5 do 6,5, razmislite o tome da ga dopunite vapnom ili sumporom kako biste ga doveli u raspon za poticanje cvjetanja.

'Ako se radi o pomalo močvarnom tlu, dodavanje komposta ili druge organske tvari poboljšat će drenažu i potaknuti cvjetanje', kaže Wright.

Razmotrite svjetlosne uvjete

Hortenzije najbolje rastu na djelomičnom suncu, ali ako izostaje cvatnja, jedan od razloga mogao bi biti nedostatak svjetla. Naime, duboka sjena nikako ne odgovara ovoj divnoj biljci.

'Ako neka druga biljka blokira svjetlo, možete je podrezati kako biste svojoj hortenziji dali malo više sunca. Ili zgrabite lopatu i dajte svom grmu bolje mjesto u vrtu.'

Razmislite o njenom preseljenju na mjesto gdje ima jutarnje sunce i popodnevnu sjenu, jer su upravo to uvjeti idealni za većinu sorti.

Zaštita od smrzavanja

Također, računajte na to i da bi ekstremna hladnoća mogla uništiti pupoljke, osobito kasni mraz nakon što je biljka već počela s novim rastom. Pomozite joj umotavanjem u vreću ili pokrivače koji će je štititi od smrzavanja tijekom cijele zime.

Za kraj, stručnjakinja poziva na strpljenje, uz napomenu kako će nekim hortenzijama biti potrebno i nekoliko godina da počne cvjetati - čak i uz idealne uvjete. No, svakako obratite pozornost na uvjete u kojima raste te ih prilagodite njenim potrebama kako biste već iduće sezone imali bolje šanse za uživanje u njenim divnim cvjetovima.