šareni ukras domu

U vrtu i stanu: Ova predivna biljka bujno cvate i u rujnu

23.08.2024 u 12:14

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za cvijećem kojem biste uljepšali vrt i dodali mu još malo boje pred kraj ljeta, jakobinije su odličan odabir

Atraktivne jakobinije odličan su odabir za sadnju u kasno ljeto jer će ukrašavati vaš vrt još nekoliko tjedana, a potom ih lako možete preseliti u unutrašnjost svog doma.

Raskošni ružičasti cvjetovi podsjećaju na trope i stvaraju atmosferu egzotične džungle, odakle ova biljka zapravo i dolazi.

Sobne i vrtne biljke u jednom

Možete ih uzgajati kao sobne ili vrtne biljke, no najbolje kao - oboje. Sve što vam je za to potrebno jest postaviti ih u tegli, kako biste ih što lakše krajem rujna prenijeli u interijer.

U svakom slučaju, tijekom cijele godine ih možete držati vani isključivo ako mraz i hladne zime izostaju u vašem području, inače će trajno uvenuti - što je velika šteta s obzirom na to da je riječ o dugo održivim trajnicama.

Držite ih u polusjeni

Za uspješan rast potrebno ih je postaviti u polusjenu gdje imaju neometan protok zraka. U svakom slučaju bi bilo dobro da su u najtoplije doba dana tijekom ljeta zaklonjene od vrućih sunčevih zraka.

Kada je riječ o zalijevanju, tijekom toplijeg doba godine potrebno im je više vode, a dolaskom hladnijih dana i s preseljenjem u kuću, dovoljno ih je zaliti tek kada se zemlja posve osuši.

Jakobinije cvatu od proljeća do jeseni te su jednostavne za održavanje u zimskom periodu. Sve što im je tada potrebno (osim povremenog zalijevanja) jest uklanjanje uvenulog lišća kako bi se spriječile bolesti i omogućilo više hranjivih tvari za novi rast.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević