LJETNI UKRAS

Prekrasna biljka očaravajućih cvjetova ima i divan miris, a evo kako ćete je uzgojiti

21.07.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Ako ste i vi među onima koji se ne smatraju sjajnim vrtlarima, ova biljka će vas oduševiti jer je vrlo zahvalna, a svakom će vrtu dati posebnu estetsku dimenziju, ali i prekrasan miris

Verbena ili sporiš, koja dolazi iz porodice Verbenaceae, svoje podrijetlo vuče iz tropske i suptropske Amerike. Većina su trajnice, iako su neke i jednogodišnje biljke.

Obično imaju nasuprotne listove koji su nazubljeni, režnjeviti ili rascijepljeni, mali i često se nalaze na klasovima.

Poznata je i kao slezenica, boriš, vrbona, a osim ljupkim izgledom, može se pohvaliti ugodnim mirisom i jednako će se dobro snaći i na najmanjem prozoru, ali i u najvećem vrtu.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ova upečatljiva biljka poznata je po svojim prekrasnim cvjetovima posebno tijekom proljeća i ljeta, a ako se o njoj dobro brinete, može cvjetati skoro do prvog mraza u sezoni.

Verbena može biti puzavac ili grmolika oblika i ima sitne cvjetove u jednoj ili dvije boje, najčešće u crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, žutoj te bijeloj. Kako bi dobro napredovala, posadite je na mjesto na kojem ima puno neizravne svjetlosti.

Vrlo lako uspijeva u teglama ili visećim posudama.

Nije jako zahtjevna te joj trebaju puno sunca, umjereno zalijevanje, dobro drenirano tlo i pozicija na kojoj je jak protok zraka kako bi se suzbile bolesti kojima je sklona. Orezati ju je dovoljno jednom godišnje, i to u lipnju.

Treba spomenuti i da verbena ima ljekovita svojstva te se od nje rade kreme, čajevi, oblozi... Dobra je i za imunitet, ublažava stres i napetost, a pomaže i kod simptoma PMS-a, migrena, probavnih smetnji...