EFEKTNE I LIJEPE

Ove prekrasne biljke jednostavno morate imati u svojem vrtu ovoga ljeta

30.06.2024 u 16:00

Bionic
Reading

Kao najtoplije godišnje doba, ljeto nam daje priliku za istraživanje svi onih divnih vrsta koje nam nisu bile dostupne tijekom hladnijih mjeseci

Opuštanje u popodnevnima satima uz neki hladni napitak u vlastitom vrtu tijekom ljeta poseban je doživljaj, osobito ako smo ponosni vlasnici cvjetnjaka.

Ryan McCallister, glavni vrtlar Marthe Stewart kaže kako su pojedine vrste savršene za ljeto i mogu se uzgajati iz godine u godinu.

Ljetni vrt može izgledati doista spektakularno osobito ako se detaljno osmisli budući da tijekom hladnijih mjeseci za određene biljne vrste ne vladaju idealni uvjeti.

Ovdje je bitno, posjeća McCallister, da se prilikom kreiranja vrta koristiti što više boja. Poseban šarm daje uključivanje narančastih, žutih te svjetlijih i tamnijih ružičastih i ljubičastih nijansi cvjetova.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Crvena će se ponekad pojaviti i nalazi se u raznim mješavinama boja ruža koje uzgajamo, ali, dodaje McCallister, Martha primjerice više voli ljubičaste i narančaste cvjetove nego crvene i žute.

Osim ruža, Martha Stewart, kaže on, u svom vrtu voli i ljiljane i cinije, između ostalog.

Evo koje su biljke najpopularnije ljeti:

Ruže

Ruže su s razlogom među najpopularnijim cvijećem, a njihova je moć cvjetanja impresivna pa će neke nastaviti cvjetati sve do zime. Osim toga ruže dolaze u gotovo svim mogućim bojama, stilovima, oblicima cvjetova i veličinama, tako da se mogu uklopiti u bilo koji vrt sve dok odaberete pravu vrstu. Ovom cvijeću je potrebno puno sunca, bogato izmijenjeno tlo, redovito obilno hranjenje i redovito zalijevanje. Imaju vrlo specifičan režim rezidbe pa je najbolje ih orezati nakon cvatnje što posebno vrijedi za starije sorte koje su jednom procvjetale.

Osim rezidbe, ruže je potrebno i redovito odrezati stare ocvale cvjetove, što možete učiniti rezanjem točno iznad peterolisnog pupa.

Cinije

Cinije su pravi cvjetni klasik. Ovo šarmantno cvijeće dolazi u svim bojama, a većina nijansi je vrlo svijetla i intenzivna. Također dolaze i u najrazličitim dimenzijama. Prelijepo izgledaju posađene u redovima (srednje i veće sorte), a mogu biti razbacane i po cijelom cvjetnjaku. Ovo cvijeće koje obožavaju oprašivači vrlo je jednostavno uzgojiti iz sjemena. Odgovara im puno sunca i nisu izbirljive u pogledu tla sve dok se dobro drenira.

Plamenak

Plamenak (lat. Phlox) je trajnica koja se vraća iz godine u godinu u skupinama koje se samo dodatno pune i šire. To je biljka efektnog izgleda koja ima upečatljivo jarko zeleno lišće i male cvjetove koji dolaze u prekrasnim nijansama, uključujući ružičastu, ljubičastu i bijelu. Zahvaljujući divnim bojama ukras je svakoga vrta. Treba spomenuti i da ova biljka jako voli puno sunca, ali mogu podnijeti i djelomičnu sjenu. Nisu izbirljive po pitanju gnojiva ili zemlje. Rezidba nije potrebna, ali bi se trebale ukloniti osušeni cvjetovi i pupovi nakon što prestanu cvjetati.

Ljiljani

Ljiljani su još jedna cvjetna vrsta koja nudi puno raznolikosti u ljetnom vrtu. Postoje mnoge vrste ljiljana, s razlikama u veličini, orijentaciji cvijeta, visini i navici rasta. Dolaze u gotovo svim bojama, a mnogi imaju i divan miris.

Ljiljani se mogu uzgajati u redovima i koristiti kao rezano cvijeće, kao što to radi primjerice Martha Stewart radi u svojoj kući u Maineu. Ovaj divni cvijet može se uzgajati i u skupinama iste vrste ili boje. Kao trajnica, ljiljani će se vraćati iz godine u godinu, a neke će se vrste povećavati i širiti. Preferiraju dobro drenirano, rahlo tlo bogato organskom tvari. Gnojite ljiljane granuliranim gnojivom tijekom sadnje i ponovno nakon što cvjetovi uvenu. Mogu narasti u prilično visoku visinu, pa će možda biti potrebno ubacivanje.

Uresnica

Uresnica (lat. Cosmos) je član obitelji tratinčica i ključna je u ljetnom vrtu zahvaljujući svojoj visini i prozračnom, nježnom izgledu. Dolazi u najrazličitijim nijansama poput npr. ljubičaste, ružičaste, bijele, narančaste, žute... Treba im puno sunca, ali nisu previše izbirljive u pogledu tla ili gnojiva. Nije potrebno često orezivanje, a jako ih vole pčele i leptiri.

Zijevalica

Više sorte ove biljke latinskog naziva Antirrhinum majus, možemo uzgajati u redovima za rezanje ili umiješati u cvjetnjak, kako to npr. voli Martha. Ova biljka jarkih boja često se može vidjeti u vrtovima diljem naših krajeva te ima doista jedinstven oblik izgleda svojih cvjetova. Iako su zapravo tehnički kratkotrajne trajnice, često se uzgajaju kao jednogodišnje biljke. Obično ih zimi sadimo iz sjemena u zatvorenom prostoru, a kasnije u proljeće sadnice presađujemo u vrt. Vole puno sunca, ali će rasti i u djelomičnoj sjeni. Ove biljke koje nije potrebno održavati ne zahtijevaju gnojivo ili obrezivanje, iako ih treba orezivati dok rastu kako bi se im pomoglo u obliku i spriječilo da postanu previše vretenaste.