UKRASNI LUK

Lijepa i korisna: Evo kako uzgojiti ovu biljku prekrasnih velikih cvjetova

28.06.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Ukrasni luk kojeg odlikuju raskošni cvjetovi loptastog oblika, posljednjih je godina sve popularniji te ga možemo vidjeti u mnogim vrtovima i cvjetnjacima

Odlikuju ga veliki cvjetovi intenzivne ljubičaste nijanse, no ovaj srodnik češnjaka nije samo dekorativan.

Njegovi lijepi cvjetovi privlače pčele i zbog toga ga rado uzgajaju i pčelari.

Latinskog imena Allium giganteum, poznat i kao veliki ukrasni luk, ova impresivna biljka pripada porodici ljiljana (Liliaceae), te je savršen izbor za sve one koji žele postići raznolikost u svom cvjetnjaku.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Može doseći visinu od 1,2 do 1,5 metara, a prepoznatljiva je po svojim velikim, kuglastim cvatovima promjera do 20 cm, sastavljenim od brojnih sitnih, zvjezdastih, ljubičastih cvjetova.

Allium giganteum voli sunčane položaje i dobro drenirano tlo, a idealno je saditi ga u jesen, duboko oko 15 cm, s razmakom od 20-30 cm između biljaka. Najbolje uspijeva u umjereno vlažnim uvjetima, ali je otporna na sušu. Odgovaraju mu sunčana mjesto s dobrom drenažom.

Što se tiče njege, Allium giganteum nije pretjerano zahtjevna biljka.

Potrebno je redovito zalijevanje, posebno tijekom sušnih razdoblja, a nakon cvatnje, stabljike se mogu ukloniti kako bi se biljka održala urednom. Lukovice se mogu ostaviti u tlu tijekom zime jer su otporne na niske temperature. Koristi i Osim što je atraktivan dodatak svakom vrtu ili cvijetnjaku, Allium giganteum je omiljen zbog svojih rezanih cvjetova koji dugo traju u vazama.

Treba dodati i da je biljka otporna na većinu uobičajenih vrtnih štetnika i bolesti, što olakšava njezino održavanje, a dobro podnosi izlaganje suncu, što je čini idealnim za sunčana mjesta u vrtu. Ova otpornost čini Allium giganteum savršenim izborom za vrtlara koji žele biljku s niskim zahtjevima za održavanje, a iznimno dekorativnog izgleda.

sve osim nogometa

Učitavanje...