loša kombinacija

Za raskošan cvat i bujan rast: Ruže se nikada ne bi trebale saditi kraj ovih biljaka

29.06.2024 u 11:16

Bionic
Reading

Ruže su jedan od glavnih ukrasa u brojnim vrtovima, bilo da su zasađene kao glavne biljke ili sporednih dodatak drugim biljkama. Međutim, ono s čime se gotovo svaki vrtlar koji ima ruže suočava je izbor komplementarnih biljaka s ružama

Jedan od ključnih čimbenika za uspjeh ruža u vrtu je izbor okolnih biljaka. Naime, pogrešna susjedna biljka biti poprilično štetna za ruže. 'Neke se biljke, poput ljudi, jednostavno ne slažu', kaže Elizabeth Daniels, nadzornica za cvijeće u Blackberry Mountainu, odmaralištu Relais & Châteaux u Great Smoky Mountains, piše marthastewart.com. 'Korisno je držati ruže podalje od velikih stabala i grmova koji ih mogu zasjeniti i s njima se agresivno se natjecati za vodu i hranjive tvari iz zemlje,' dodaje.

Prilikom planiranja uređenja i sadnje biljaka u vrtu korisno je na umu imati biljke s kojima se ruže baš nikada ne slažu.

Jorgovan

Ruže su velike biljke s velikim sustavom korijenja pa se zbog toga nikada se ne bi trebale saditi u blizini drugih velikih drvenastih biljaka, poput jorgovana, koje bi ih mogle nadmašiti u borni za vodu ili hranjive tvari. Osim toga, tu je još jedan faktor - mnogi jorgovani su iznimno osjetljivi na pepelnicu.

Stoga je najbolje izbjegavati sadnju velikih grmova s ​​razgranatim sustavom korijena u blizini ruža kako ne bi iscrpili resurse iz tla. Naime, ako se budu morale natjecati za vodu i hranjive tvari, ruže jednostavno neće cvjetati.

Zijevalica

Zijevalice su jednogodišnje, a ponekad i višegodišnje, biljke koje dolaze u svim duginim bojama. No, najbolje ih uzgajati u drugom dijelu vrta, što dalje od ruža. Zijevalice su, poput jorgovana izuzetno osjetljivi na pepelnicu, ali i na hrđe, dvije najčešće bolesti ruža pa ih bolje držati na povećem razmaku.

Alcea, vrtni sljez

Ruže i alcea pravi su vrtni klasici koji uživaju i bujaju u istim uvjetima, poput punog sunca, plodnog tla i izvrsne cirkulacije zraka. Nažalost, obje biljke su osjetljive na hrđu. Najbolji način da izbjegnete hrđu je da objema biljkama osigurate dovoljno prostora i da ih nikad ne sadite jednu blizu druge.

Divokozjak

Divokozjak je višegodišnja biljka koja pokriva tlo veselim, žutim cvjetovima. No, svojim oblikom zasjenjuje tlo, zadržava vlagu i ima sposobnost vrlo brzo kolonizirati područje. A time stvara savršeno tlo za razmnožavanje crne pjegavosti, jedne od gljivičnih bolesti na koju su ruže najosjetljivije.

Vrtni slak

Kao penjačica, vrtni slak je poznat po tome što uljepšava potporne zidove i najružnije ograde. Ali njegova snaga i čvrstoća stabljika može oštetiti stabljike i lišće ruža ako se isprepletu. Također, činjenica da je vrtni slak penjačica zasjenjivanje i natjecanje za vodu i hranjive tvari.

Krumpir, rajčica i paprika

No, osim na cvijeće, kada su u pitanju kombinacije biljaka s ružama valja pripaziti i na određeno povrće. Tako se voće i povrće, poput krumpira, rajčice i paprike, ne bi se smjelo uzgajati uz ruže zbog njihove sklonosti bolestima koje se mogu lako širiti, poput verticilioznog uvenuća i gljivičnih infekcija. Uz to, mnogo voća i povrća osjetljivo je na iste štetočine - poput lisnih uši i grinja - što čini uparivanje s ružama rajem za nametnike.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Biljke koje je dobro uzgajati u blizini ruža

Najbolje biljke sa sadnju kraj ruža koriste i štite lišće, cvijeće i tlo. Određene biljke koje odbijaju nametnike štite ruže od lisnih uši, tripsa, grinja, kukaca i drugi insekti. Druge biljke privlače korisne insekte kao što su pčele, bubamare i ose.

Kod prateće sadnje s ružama, važno je pobrinuti se da susjedne biljke budu dovoljno daleko kako ne bi konkurirali korijenju ruža. Ako uz svoje ruže želite uzgajati nešto jestivo, dobro ih je uparite sa crvenim lukom, češnjakom i vlascem. Naime, ove korisne biljke odvratit će kukce, a smatra se da čak pojačavaju mirisni efekt ruža.