nemojte zakasniti

Produžite bujan cvat: Evo što svakako treba napraviti u vrtu početkom kolovoza

03.08.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Vrući vremenski uvjeti znače da je i dalje bitno učestalije zalijevanje vrta. Osim toga, početkom kolovoza nužno se pobrinuti za nastavak zdravog rasta biljaka

Početak svakog mjeseca sa sobom donosi i novu listu zadataka koje vrijedi obaviti u vrtu kako bi biljke i cvijeće nastavile bujno rasti do kraja ljeta.

Kada je riječ o kolovozu, pred nama su tri najvažnija zadatka koja nikako ne smijemo propustiti napraviti jer bismo time bitno ugrozili potencijal rasta svojih biljaka - i za ovu, i za narednu sezonu.

Uklonite ocvalo cvijeće

U njezi trajnica posebno je bitno redovito uklanjati lišće i cvjetove koji su dali svoje te se sveli tek na osušene komadiće koji nepotrebno crpe vodu i hranjive tvari ostatku biljke.

Riječ je o jednostavnom poslu za koji vam treba svega nekoliko minuta, a jedino što trebate učiniti jest pregledati vrt i otkinuti svaki ocvali cvijet. Time ćete mu dati novu priliku za cvat ove godine te osnažiti trajnicu za dugu zimu pred njom.

Pripazite samo da otkinute komade biljaka posve uklonite iz vrta kako ne bi širili eventualne gljivice i druge bolesti na ostale sadnice.

'Najjednostavnija metoda je prstom i palcem uštipnuti ili otkinuti ocvale cvjetove, s ciljem uklanjanja cvijeta s peteljkom kako bi biljka izgledala uredno', objasnilo je britansko Kraljevsko hortikulturno društvo (RHS).

Orezivanje

Kolovoz je idealno vrijeme za orezivanje grmova poput lavande i ruže, koje bi inače mogla otići previše u visinu te dobiti prekomjerne drvenaste stabljike. Orezivanjem se najbolje baviti škarama ili pilom za rezidbu. Također možete poboljšati cjelokupni oblik grmlja tako da druge stabljike privežete potporama.

'Kako biste izbjegli drvenaste, dugačke stabljike lavande, orezujte ih svake godine, između sredine ljeta i kraja kolovoza, čim cvjetovi počnu blijediti', rekao je slavni stručnjak Monty Don i dodao:

'Ali nemojte čekati da se formiraju glavice sjemena ili da cvjetovi postanu smeđi jer želite ostaviti što više vremena za ponovni rast prije zime.'

Pri orezivanju je važno imati mjeru te ostaviti dovoljno izdanaka iz kojih će narasti novo cvijeće, jer će teško u tome uspjeti ako ostaviti posve goli grm.

Redovito zalijevanje

Kolovoz nam neupitno donosi nove toplinske valove i pregršt sunčanih dana, a vrući i suhi uvjeti znače samo jedno - vašem vrtu potrebna je ekstra doza brige, počevši s povećanom učestalosti zalijevanja.

To znači da biljke koje inače zalijevate jednom do tri puta tjedno možda će trebati zalijevati jednom dnevnom - što ćete najbolje procijeniti po staroj i najboljoj metodi pipanja zemlje. Ako je suha, vrijeme je za vodu.

Dakako, i dalje izbjegavajte zalijevanje tijekom najtoplijih sati i po izravnom suncu, jer će voda početi isparavati i pržiti listove i cvijeće biljaka. Umjesto toga, ovim vrtlarskim zadatkom bavite se u ranijim jutarnjim satima ili predvečer.