KORISNI SAVJETI

I začini imaju rok trajanja, a ove najduže možete koristiti

21.08.2019 u 06:28

Bionic
Reading

Ako i vi imate u kutku police u kuhinji zaboravljenu posudicu mljevenog cimeta, možda je ipak vrijeme da ga se konačno bez milosti riješite

Vjerojatno su rijetki oni koji u kuhinji nemaju poneku zaboravljenu staklenku osušenog ružmarina, peršina ili korijandera za koju niste baš sigurni kad ste je točno kupili.

Pitanje je koje muči mnoge je koliki je rok trajanja pojedinih začina?

Nemojte nikad držati mljevene začine na vašoj polici dulje od godinu dana, savjetuju stručnjaci.

Bitno je naglasiti kako cjeloviti začini poput štapića cimeta, mahuna kardamoma ili zvjezdastog anisa mogu dulje trajati od onih koji su samljeveni.

Ovakvi bi začini trebali trajati oko dvije do četiri godine. Dulje traju jer im unutrašnjost nije izložena kisiku koji može utjecati na aromu i okus tijekom vremena. Zbog toga je bitno čuvatih ih na suhom i tamnom mjestu, najbolje u hermetički zatvorenim posudama što dalje od štednjaka i izravne sunčeve svjetlosti.

Nemojte ih držati u hladnjaku zbog vlage, ali i zbog asporpcije mirisa.

UBOJICE MASNIH NASLAGA

Ne morate gladovati: Ovih 30 niskokaloričnih namirnica olakšat će vam mršavljenje

Pogledaj galeriju

Ipak, neke začine kao što su čili paprike, sjemenke maka i sezam možete držati u frižideru kako bi što dulje ostali svježi i intenzivnih boja.

Dakle, iako su neki začini stajali poprilično dugo bez korištenja, malo je vjerojatno da ćete se od njega razboljeti no njegova 'moć' će biti znatno manja, a za optimalan okus najvažnije je nabaviti kvalitetan mlinac za začine.

Roka trajanja pojedinih začina:

Cjeloviti začini (klinčić, papar u zrnu, štapići cimeta): 4 godine

Sjemenke: 4 godine (osim kad se radi o sezamu i maku koje treba zamijeniti najkasnije nakon dvije godine)

Ekstrakti: 4 godine (osim vanilije koja ima neograničen rok trajanja)

Mljeveni začini (cimet, kurkuma, muškatni oraščić): 2-3 godine

Trave i bilje (origano, peršin, bosiljak): 1-3 godine