Jesensko doba nosi nam ukusne plodove, a mnogi od njih idealni su za super salate koje su brzo gotove
Salata s jabukom
Za četiri šake mješovitog lisnatog povrća poput zelene salate i radiča
1/4 korijena celera, oguljene i vrlo tanko narezane ili izrezati na šibica
1 koromač vrlo tanko narezan
3/4 šalice oraha
5 kriški slanine
1 jabuka, narezana na polovice poput mjeseca
Narezanu slaninu narežite i popržite na malo ulja pa stavite na papirnati rupčić da upije višak masti, piše Food 52. Sve ostale sastojke stavite u zdjelicu i pomiješajte sa slaninom te začinite po želji. Možete napraviti i karmelizirani preljev. U malo jabučnog octa stavite smeđeg šećera i pirjajte dok ne ispari pa ubacite malo jabuka i češnjaka. Pirjajte dok jabuke ne potamne. Sve stavite u blender i dodajte malo limunovog soka, soli i jabučnog octa te izmiksajte, a na kraju stavite maslinovog ulja i promiješajte.
Salata sa žitaricama
2 šalice miješanih žitarica (poput divlje riže ili quinoe)
1 šalica rukole
1 šalica lišća peršina, mljeveno
1/2 šalice estragon lišća, mljeveno
1/2 šalice metvice
1/2 šalice oraha
1/4 šalice ulja
1/4 šalice octa
1/4 šalice ljutike, mljevene
1/4 šalice maslinovog ulja
1/2 šalice grožđica
1/2 šalice sušenih brusnica
Žitarice kuhajte u slanoj vodi, ocijedite i stavite u zdjelu dok se malo ne ohlade, a zatim dodajte sve ostale sastojke i začinite po želji te promiješajte.
Salata od mrkve
10 mrkvica
2 žice harissa začina
4 žlice nasjeckanog limuna
5 režnja češnjaka
1/4 čaše maslinovog ulja
2 žlice bijelog octa
1/4 vezice peršina
sol i papar
Mrkvu narežite na kolutiće i skuhajte u slanoj vodi. Kuhanu mrkvu pomiješajte s ostalim sastojcima i ostavite u hladnjaku da stoji preko noći. Prije posluživanja provjerite da li je potrebno još začiniti i pustite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.