traženi modeli

Idealne za kišu: Gradske ulice osvajaju ove cipele, a jedno je sigurno - nema udobnijih od njih

03.10.2024 u 06:03

Bionic
Reading

Obuću i dalje obilježava snažan trend udobnosti, a modeli koji će preplaviti gradske ulice su nostalgični, svestrani i tako laki za kombiniranje. A neki će reći i - 'ružni'. Kako god, nautičarske ili jahtaške cipele - boat shoes - stižu kao udobno iznenađenje za jesen 2024.

Kako god ih zvali, činjenica je da nije riječ ni o glamuroznim, ni ženstvenim, ni seksi cipelama. No udobne su i svestrane po pitanju kombiniranja s gotovo svime iz ormara.

Preppy cipele ponovno su hit

Bez obzira jeste li ikada zakoračili na brod ili jedrilicu, znajte da je trend nautičarskih cipela stigao na obalu. Primijećene su na reviji Miu Miua za proljeće/ljeto 2024. Tada se manekenka prošetala modnom pistom odjevena u komplet tamnosmeđe kožne jakne i suknje, a slojevita kombinacija otkrivala je preppy košulju koja je virila ispod elegantne tamnoplave veste s V-izrezom, kao i boat shoes.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/Promo

'Bio je potreban talijanski brend kao što je Miu Miu da poželimo skinuti prašinu s našeg Preppy Handbooka i prihvatimo ovaj sveučilišni trend te se počnemo odijevati kao u filmu Johna Hughesa iz 80-ih', kaže o nautičarskim cipelama urednik modnih dodataka u Harper's Bazaaru, Miguel Enamorado.

Miu Miu je servirao nautičarske cipele na modnoj pisti

Međutim bilo je to drugačije od do grla zakopčane preppy mode koju su proslavile ikone 20. stoljeća poput JFK-a ili princeze Diane. Miu Miu je predstavio opušten, naizgled neuredan i nezavršen izgled te se činio stvarnim, pristupačnim i elegantnim bez napora.

I tijekom Ballyjeve revije za proljeće/ljeto 2024. manekenka je nosila par crnih kožnih nautičarskih cipela te je bila odjevena u elegantan crni kožni sako i mini kratki set u kombinaciji s blijedoplavom košuljom na kopčanje. Nautičarske cipele došle su tako u središte grada.

Sve je počelo sa Sperryjem

I dok su Miu Miu i Bally ponudili svoje modne poglede na nove hit cipele, nemoguće je spomenuti originalnog proizvođača boat shoes - Sperry. Brend, osnovan 1935. godine, poznat je po dizajniranju prvih nautičarskih cipela s neklizajućim potplatom za nošenje na palubama plovila.

Ove udobne i stilski zanimljive cipele postale su poznate i izvan paluba brodova 60-ih, 70-ih i 80-ih, kada su se pretvorile u hit među poznatima poput JFK-a i Paula Newmana. Dodatno su se pozicionirale kao poželjna obuća među američkim prepsterima nakon izdavanja službenog priručnika za preppy stil, 'Official Preppy Handbooka', a on je svjetlo dana ugledao 1980. godine.

Povratak nekad popularnih cipela za brod

A sada, kada su se nautičarske cipele vratile na modnu scenu, nema druge nego ih stilizirati u skladu s osobnim stilom. Ako ne znate kako, bacite oko na galeriju, sigurno ćete pronaći barem jedan par koji možete isfurati uz dnevne uredske lookove, uparen s elegantnim krojenim hlačama i nabranim suknjama A-kroja. Ove cipele dodaju osjećaj sofisticiranosti i lakoće, bez žrtvovanja udobnosti, što im je svakako velik bonus.

  • +6
Nautičke cipele Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo