mmm... ovo miriše na još

Ovo su 3 fantastična ljetna ručka, gotova za samo 15 minuta

18.07.2024 u 09:08

Bionic
Reading

Uistinu su rijetki oni koji će odbiti dobar tanjur ukusne tjestenine u nekom umaku osobito jer je riječ o kompletnom i hranjivom jelu. I roditelji s malom djecom odavno su naučili da će svojim mališanima najbolje nešto ‘podvaliti’ ako je u kombinaciji s tjesteninom, a kada znamo kako je brza i jednostavna priprema iste, ne čudi da je mnogi biraju i kao asa iz rukava za onaj ručak na brzinu pogotovo u ovim vrućim danima

Vrućine, koje nas posljednjih dana ‘napadaju’ sa svih strana dovode i do toga da je želja za pripravljanjem ručka svedena na minimum. Dugo stajanje u kuhinji, za štednjakom, nikoga ne privlači, stoga ne čudi što onda svi posežemo za adutom iz rukava, omiljenom namirnicom svih generacija - tjesteninom pripremljenom na 1001 način.

Odlazak u dućan po tjesteninu nekima zna biti prava muka, osobito zbog šarolikog izbora i brojnih marki, no nama je za oko zapelo dobro nam znano pakiranje s provjerenom tjesteninom i recepturom koja se već 30 godina čuva u obitelji. Riječ je o tjestenini Koleda, izrađenoj od najboljih sastojaka, a koju možete pronaći i kupiti ovdje.

Kvalitetna tjestenina od durum pšenice

Kombinacija kvalitetne durum pšenice i minimalno 15 posto jaja stvaraju najkvalitetniju durum tjesteninu rađenu prema domaćoj recepturi, a zahvaljujući stalnom usavršavanju tehnologije, među koje spada i puštanje u pogon novih linija doveli su do toga da je Koleda tjestinina tehnološki trenutno najbolja na tržištu.

Puno govori i to da se proizvodi od durum pšenice koja ima tvrdu strukturu zrna, staklavi presjek i visok sadržaj proteina, kao i 30 do 50 posto većim sadržajem bjelančevina od običnih žitarica. Taj veći postotak bjelančevine ujedno znači da je tjestenina kvalitetnija, što ćete zasigurno osjetiti kada ju skuhate i sljubite s nekim od omiljenih umaka.

Ono što tek rijetki znaju je da durum pšenica nije samo različita po svom biokemijskom i fiziološkom sastavu, nego se on i na poseban način melje, a upravo zbog svojih vrijednih karakteristika durum krupica znatno je skuplja od običnog brašna.

Otvoren novi pogon Koleda tjestenine Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Najbolje od najboljeg

Koleda se odlučila uzeti najbolje od najboljeg, a jedino što vas kod odabira tjestenine može ‘staviti na muke’ što odabrati iz bogate ponude, u kojoj imaju više od 15 različitih proizvoda. Tu su jušni rezanci i ribana kašica s jajima i mrkvom, potom makaroni, krpice, svrdla, školjke i pužići napravljeni s jajima, a potom i tri vrste širokih rezanaca s jajima: obični, sa špinatom i s mrkvom.

Upravo iz tog razloga gorička tvornica tjestenine, sa svojim novim pogonom u Hrvatskoj, prava je konkurencija talijanskim tjesteninama koje sve do sada nisu imale takvog izravnog konkurenta, čija je proizvodnja doslovce počela u obiteljskoj garaži u centru Velike Gorice. Mi smo ovoga puta ‘oko bacili’ na Koleda krpice s jajima kojima smo namijenili popularni pesto genovese, širokim rezancima s jajima smo sljubili umak od cherry rajčica dok smo svrdla s jajima iskoristili za osvježavajuću, toplo hladnu ljetnu salatu. Ovi ukusni i tako jednostavni recepti pokazali su se savršenima, osobito u ljetnim mjesecima, a koji je vaš izbor?

Da nije riječ o običnoj proizvodnji govori i podatak da, pri izradi, tjestenina prolazi kroz tri miješalice - sve počinje u turbo mikseru, potom se u drugom miješa, a treći, osim što miješa, hidratizira i vakuum pumpom izvlači zrak kako bi tjestenina dobila na čvrstoći, ali i na izgledu.

Za savršen izgled tjestenina potom ide u puž koji ima pritisak preko 100 bara, ali i u pretkomoru na dugo sušenje kako se ne bi slijepila. Tek kada završi cijeli taj krug, Koleda tjestenina kreće na pakiranje i put dućana kako bi pronašla ‘svoje nove vlasnike’.

Umak pesto genovese

Potrebni sastojci:

  • 2 šake listova svježeg bosiljka
  • 1 češanj češnjaka
  • 25 g pinjola
  • oko 125 ml maslinova ulja
  • 4 velike žlice svježe naribanog parmezana
  • 4 velike žlice svježe naribanog sira pecorino
  • sol

Priprema:

Najjednostavnije bi bilo staviti sve sastojke u blender i izmiksati ih dok ne dobijete umak. No tradicionalni pesto genovese možete napraviti i u mužaru, a takav umak imat će nešto drugačiji izgled i teksturu od onog samljevenog u blenderu. No vrijedno je tih pet minuta truda.

Da si olakšate posao, nasjeckajte listove bosiljka i češnjaka. U mužaru prvo zgnječite češnjak te zatim dodajte listove bosiljka i gnječite ih dok se ne raspadnu. Zatim dodajte pinjole i gnječite ih te polako počnite s dodavanjem maslinova ulja, taman toliko da dobijete polutekući umak.

U umak zatim dodajte sireve i dobro izmiješajte te dodajte sol. Količina soli ovisit će o tome koliko su slani sirevi koje ste koristili pa svakako probajte umak prije no što ga odlučite zasoliti.

U zasoljenoj vodi skuhajte Koleda krpice, ostavite sa strane malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, i sljubite s pestom dok ne postignete kremoznost.

Umak od cherry rajčica

Potrebni sastojci:

  • vezica svježeg bosiljka
  • pakiranje cherry rajčica
  • 2 luka
  • parmezan
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Nasjeckajte luk, rajčicu i bosiljak i odvojite ih. U velikoj tavi stavite zagrijavati maslinovo ulje na koje ćete potom baciti nasjeckani luk, sol i papar. Kada luk postane proziran ubacite rajčice. Pirjajte dok rajčice ne otpuste pa dodajte malo bosiljka i ostavite i dalje na štednjaku dok se rajčice ne karameliziraju

Ako su vam rajčice pustile preveliku kiselost ublažit ćete dodavanjem smeđeg šećera.

Zakuhajte vodu sa soli i kada zakipi dodajte tjesteninu. Ostavite sa strane malo vode od kuhanja tjestenine ako će vam zatrebati za sam kraj.

Kako bi se tjestenina savršeno sljubila s umakom od cherry rajčica, izvadite je dvije minute prije kraja, ocijedite i vratite u lonac s malo maslaca. Kad se maslac rastopi, ubacite karameliziranu rajčicu i povežite.

Toplo hladna ljetna salata

Potrebni sastojci:

  • 250 g svrdla
  • 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 krastavac, narezan na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na kockice
  • 150 g feta sira, izmrvljenog
  • 100 g crnih maslina, narezanih
  • 1 mala crvena luk, tanko narezan
  • Svježi bosiljak, grubo nasjeckan
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • Sol i crni papar po ukusu
  • 1 avokado, narezan na kockice (opcionalno)

Priprema:

Skuhajte svrdla u velikoj količini slane vode prema uputama na pakiranju, dok ne budu al dente. Ocijedite i isperite hladnom vodom da se zaustavi kuhanje. Ostavite sa strane.

U velikoj zdjeli pomiješajte cherry rajčice, krastavac, crvenu papriku, crne masline i crveni luk. Dodajte avokado ako koristite.

U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine.

Dodajte skuhana i ohlađena svrdla u zdjelu s povrćem. Prelijte pripremljenim dressingom i dobro promiješajte. Na kraju dodajte izmrvljeni feta sir i svježi bosiljak.

Salatu možete poslužiti odmah dok je tjestenina još topla ili ju ohladiti u hladnjaku prije posluživanja za pravi hladno-topli gastro doživljaj. Ova salata je sjajan spoj različitih tekstura i okusa, a avokado dodaje dodatnu kremoznost. Uživajte u laganom, ali zasitnom ljetnom obroku!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Koleda d.o.o.