nikako ne bijela

Izbjegnite monotoniju u domu: Ove boje nikad nemojte kombinirati sa sivom

04.08.2024 u 10:50

Bionic
Reading

Tople neutralne nijanse, bijela i crvena samo su neke od boja koje će u spoju sa sivom rezultirati pretjerano jednoličnim interijerom

Siva je jedna od boja koja nikada neće izaći iz trendova u uređenju doma jer svojom neutralnošću čini jednako dobar par s neutralnim i raznobojnim tonovima, što je čini jednom od najsvestranijih opcija za svaki dom. Ipak, iako je možete vrlo lako uskladiti s nizom nijansi, postoje boje i podtonovi koji u spoju s njom vizualno narušavaju prostor i stvaraju osjećaj zagušenosti i monotonije.

'Siva je odlična neutralna baza jer dozvoljava drugim bojama i komadima u prostoru da se istaknu. No, jarke boje u spoju s njom mogu zagušiti sobu, dok kraj zemljanih tonova nedostaje kontrast', pojašnjava dizajnerica interijera Tamara Fitton i donosi popis boja koje se ne bi smjele uparivati sa sivom.

Topli neutralni tonovi ne pristaju uz sivu

Stručnjakinja za uređenje doma ističe kako je prilikom procijene komplementarnosti tonova bitno uzeti u obzir njihov intenzitet, zasićenost i podtonove.

'Na primjer, uparivanje hladne sive s toplim tonovima poput narančaste ili tople sive s hladnom plavom bilo bi nepovezano. Pretjerano zasićena jarka boja nadjačala bi prigušenu sivu, ali bi nježnija boja s manje kontrasta stvorila bolju ravnotežu', napominje Knight.

Uzevši to u obzir, jasno je da siva ne pristaje s ostalim toplijim neutralnim tonovima jer bi nijanse poput bež ili toplije žute samo naglasile njenu hladnoću i narušile harmoniziranu shemu boja.

Bijela i siva presnažan su kontrast

Iako se spajanje sive i bijele na prvu može učiniti kao sjajna ideja, u stvarnosti biste mogli dobiti presnažan kontrast. Kako biste to izbjegli, birajte bijelu s krem nijansama i sličnim toplijim notama.

Ne pretjerujte sa sivom

S druge strane, spajanje sive i sive također nije dobra opcija jer se time gubi svaki kontrast i nastupa tmurna jednoličnosti. No, ako želite da je siva dominantna boja u prostoru, sve što je potrebno jest dobar odabir akcentne nijanse.

'Ako vam se sviđa ideja korištenja sive kao neutralne, dominantne boje, samo joj pridodajte kontrastne nijanse poput tamnoplave, boje zelene kadulje ili rumeno ružičaste', ističe dizajnerica interijera Kathy Kuo.

Crvena i siva užasan su spoj

Kao što je slučaj s bijelom, i u spoju s bojama poput crvene i narančaste siva će biti u presnažnom kontrastu. Umjesto njih, birajte suptilnije tonove poput ružičaste, ljubičaste ili tamnoplave.

Ako želite uključiti nijanse narančaste ili crvene u svoj poglavito siv prostor, postoje načini da to učinite, ali važno je odabrati ispravan ton i razinu zasićenosti.

'Narančasta s podtonovima smeđe bolje će pristajati uz sivu nego jarka citrusna narančasta. Umjesto jarko crvene odaberite prigušenu crvenu, ružičastu, kestenjastu ili tamnocrvenu nijansu', ističe dizajnerica interijera Nadia Watts.

Smeđa i siva djeluju monotono

Kao što topli neutralni tonovi sa sivom tvore neujednačeni vizualni identitet interijera, tako i smeđa nije najbolja opcija za kombiniranje s ovom tamnom nijansom.

Razlog je jednostavan - boje su preslične te uslijed nedostatka kontrasta prostorija može izgledati dosadno i bezidejno.

'U pravilu bih izbjegavala spajanje smeđe sa sivom. Obje boje mogu biti pretjerano zemljane i jednolične ako se koriste zajedno. Umjesto toga, koristite ružičaste zemljane tonove koji divno izgledaju sa svijetlo sivom, a opcija je i mješavina svijetlih i tamnih tonova jer će ona dodati dubinu prostoru i razbiti pretjeranu monotoniju', zaključuje Knight.

S kojim bojama kombinirati sivu?

Budući da je siva neutralna boja, općenito se dobro slaže s većinom nijansi. Kako biste je profesionalno uskladili s ostatkom prostora, najvažnije je uzeti u obzir njene tonove - hladnu sivu kombinirajte s hladnijim tonovima, a toplu s toplijima.

Također, nemojte zanemariti moć akcentnih nijansi jer su upravo one ključne u postizanju ugodnog ambijenta i vizualno pogođenog interijera u kojem je elegantna siva dominantna boja.