Što se tiče zdravlja, sol ima jako lošu reputaciju. No pitanje koje se često postavlja je ono je li morska sol bolja ili pak manje štetna od drugih vrsta soli
Odgovor na to pitanje dala je doktorica Pamela Peeke, nutricionistica i autorica knjige 'The Hunger Fix'. Prema njezinim riječima, odgovor na to pitanje nije jednostavan zato što svaka sol, čak i ako je iste 'vrste', ima različit put na koji djeluje ne organizam.
Prije svega, morska sol proizvodi se isparavanjem vode iz oceana ili slanih jezera, a kuhinjska sol obično potječe iz rudnika iz podzemnih slanih depozita. Premda gustoća vode ili depozita može utjecati na koncentraciju nekih minerala, ne utječe na natrij. Međutim, što su veći kristali soli, manje ih stane u određeni volumen, bilo da se radi o prstohvatu soli, žličici ili cijelom skladištu, što na kraju utječe na količinu soli koju konzumiramo, piše details.com
Ono što doista jest nutritivno različito je način na koji se sol proizvodi. Kamena sol tako se prvo melje, oduzimaju joj se hranjive tvari te se dodaju dodaci koji sprečavaju zgrušnjavanje. Većina kamene soli također sadrži dodani jod, osnovni sastojak koji pomaže u održavanju zdrave štitnjače. Kuhana sol se dobiva iz naslaga soli na mjestima gdje je nekada bilo more pa se njegovim povlačenjem nataložila sol. Bušenjem i polaganjem cijevi dolazi se do nalazišta soli, te se upušta voda koja topi sol, zbg čega se salamura diže na površinu, a netopivi ostaci padaju na dno. Salamura se zatim ispumpava, te se 'kuhanjem' isparava voda da ostane samo NaCl. Takvoj soli se također dodaje jod.
Međutim, dodavanje joda može predstavljati problem. Naime, ako vam je prehrana uravnotežena, vjerojatno dobivate dovoljnu količinu joda, a njegov višak može dovesti do mučnine, glavobolja i promjena u ravnoteži hormona.
Morska sol često se u vrlo slaboj mjeri prerađuje pa tako zadržava potencijalno zdrave elemente i minerale. Upravo su ti elementi ono što određenoj morskoj soli daje okus i boju. Međutim, iz neobjašnjiva razloga, brojni proizvođači pokušavaju morsku sol učiniti što sličnijom kamenoj ili kuhanoj.
Bilo da je dobivena iz zemlje ili iz mora, nerafinirana sol uvijek je najbolja opcija u smislu okusa i zdravlja. Međutim, budući da danas brojna ambalaža izgleda 'zdravo', vrlo je važno čitati sastojke. Ako se na popisu sastojka nalazi samo natrijev klorid, jasno je da je tzv. 'zdrava sol' prerađena. No budući da popis sastojaka ne sadrži količinu nutrijenata, valja obratiti pažnju na boju. Naime, nerafinirana sol obično nije kristalno bijele boje na koju smo u najvećoj mjeri naviknuli, već je najčešće prljavo bijele ili lagano ružičaste boje. Naravno, kako upozoravaju znanstvenici, osim na vrstu soli, valja obratiti pažnju i na količinu koju konzumirate.