KAKO ZA KOGA

Je li sado-mazo seks zaista vrhunac užitka?

24.02.2014 u 11:16

Bionic
Reading

Sado-mazo seks uistinu može izazvati posebne osjećaje i dovesti do promijenjenog stanja svijesti, ali nije za sve ljude

Sadomazohizam ili seksualni užitak u davanju ili primanju boli, može biti meditativno iskustvo te u nekim slučajevima može dovesti i do promijenjenog stanja svijesti, pokazuje najnovije istraživanje.

Dugo vremena sadomazohizam smatrao se poremećajem, ali ako su obje strane suglasne u takvoj vrsti seksa, zapravo nema nikakve štete, tvrde psiholozi koji su radili na nesvakidašnjem istraživanju. Već su i neka prijašnja istraživanja pokazala da su ljudi koji suglasno uživaju u takvom seksu, sretniji i raspoloženiji.

Zanimljivo je da su znanstvenici uočili i neke promjene u mozgu tijekom sadomazohističkog seksa koje se mogu opisati kao promjena svijesti. Ne može se točno objasniti zašto se to događa, ali vidljivo je da se u određenom dijelu mozga zaista događaju promjene, kao kod osoba koje uzimaju neke halucinogene supstance.

'Dio razloga zašto se sadomazohističke aktivnosti smatraju toliko ekstremnima i intenzivnima je taj što mijenjaju protok krvi u mozgu', rastumačio je James Ambler sa sveučilišta Northern Illinois. No znanstvenici upozoravaju da sadomazohistički seks može biti pozitivan isključivo ako ga obje strane žele i zaista uživaju u njemu. U suprotnom, takav je oblik seksa destruktivan.