BOLJE NE MOŽE

Jedan recept, a šest različitih božićnih kolača

21.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Božićni blagdani nezamislivi su bez kolača, a većina nas jako voli prhke kekse raznih okusa i oblika

Ako nemate neki svoj jednostavan recept za božićne keksiće, ovaj je baš idealan jer uz samo pet osnovnih sastojaka raznim dodacima možete mijenjati okus i oblike te dobiti pun pladanj prekrasnih slastica.

Kako piše Huffington Post, osnovni sastojci su maslac, šećer, žumanjci, vanilija i brašno. Ovaj recept odabrale su osnivačice poznatog kulinarskog bloga Food52, Amanda Hesser i Merrill Stubbs.

Sastojci:
360 g maslaca
260 g šećera
2 žumanjka
2 žlice ekstrakta vanilije
450 g nenamjenskog brašna

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih. Miksajte zajedno maslac i šećer dok se dobro ne povežu. Zatim dodajte žumanjke i vaniliju, dobro promiješajte te po malo dodajte brašno. Umijesite tijesto i zatim ga razvaljajte te uzmite čašu kojom ćete ga rezati na krugove.

Prije pečenja možete svaki krug lagano pritisnuti u šećer u raznim bojama da kolačići budu veseliji. Pecite dok rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju, oko 10 do 12 minuta. Osim što bi kolačići mogli biti prekriveni šećerom u bojama, možete isprobati još nekoliko ideja.

Tako uz vaniliju možete dodati ekstrakt badema ili cimeta, a ako volite kiselkast okus, naribajte koricu limuna ili stavite malo soka u smjesu.

Tijesto možete izvaljati kao da radite roladu i zatim ga ostaviti u prozirnoj foliji da se hladi na pola sta u hladnjaku. Sve što tada trebate napraviti jest narezati ga na kolutiće. To je brži način nego raditi krugove čašom budući da svaki put od ostataka tijesto treba ponovno valjati za nove kolačiće.

Možete napravit i slađu varijantu s pekmezom. Prstima izvaljajte kuglicu pa pritisnite palcem. U udubinu stavite malo pekmeza i eto slatkog kolačića.