BRZO I FINO

Kad ste u nedoumici, napravite quiche

18.03.2016 u 15:17

Quiche

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Zbog jednostavnosti pripreme, kreativnosti i lakoće kombiniranja sastojaka slana francuska pita odgovor je na pitanje što danas kuhati.

Za ukusan quiche dovoljno je tek nekoliko sastojaka, a ako ste odlučili 'počistiti' hladnjak, vjerojatno ih već imate.

No, krenimo od početka: iako potječe iz Njemačke, a slične pite jedu se i u Engleskoj, quiche je najpoznatiji kao klasik francuske kuhinje. Ova slana 'otvorena' pita sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od jaja i vrhnja te povrća, mesa i sira.

Varijacije su brojne, a jedna od najpoznatijih je quiche lorraine, s jajima, slatkim vrhnjem, slaninom i sirom. U quiche ubacite omiljeno povrće, ali pružite šansu i onom koje obično zaobilazite jer je u ovoj sočno-hrskavoj kombinaciji sve finije nego inače!

Tijesto za quiche – jednostavnije nego što mislite

Pomiješajte 250 g glatkog brašna, 120 g maslaca, jedno jaje, malo soli i veliku žlicu kiselog vrhnja. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima 'utabajte' u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku, a prije nadijevanja stavite ga u zagrijanu pećnicu na pet minuta.

Nadjevi – nema netočnih odgovora

U pripremi nadjeva sve je dopušteno, stoga improvizirajte kombinirajući sve vrste sira (svježi, polutvrdi, s plemenitim plijesnima - trapist, kravlji, kozji, ricotta, gorgonzola), povrća (luk, poriluk, špinat, rikola), suhomesnatih proizvoda (slanina, salama, pikantna kobasica, pršut) te začinskog bilja i začina (svježe mljeveni papar, vlasac, kopar, muškatni oraščić).

Nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Za provjereno ukusne recepte posavjetujte se sa svojim kreativcem u kuhinji na www.brzoifino.hr.