U vrijeme visokih ljetnih temperatura zalogaj hamburgera ili umak koji je dugo bio otvoren mogu biti opasni za vaše zdravlje
Evo kako možete zaštititi sebe i hranu i minimizirati rizik od trovanja.
Dobro operite ruke
Prije nego što krenete obrađivati hranu, dobro operite ruke toplom vodom i sapunom i pobrinite se da su daske za rezanje, cjedila i noževi koje namjeravate koristiti čisti.
Očistite povrće i voće
Nježno povrće poput malina i grožđa oprezno, ali temeljito operite u cjedilu, a povrće i voće čvršće teksture istrljajte rukama ispod mlaza tekuće vode.
Mislite unaprijed
Sprečavanje trovanja hranom počinje već u trgovini. Meso kupite posljednje i maknite ga s direktnog sunca dok se vozite kući. Meso, kod kuće ga odmah stavite u hladnjak kako se mikroorganizmi ne bi dalje razmnožavali.
Oprezno narežite hranu
Čak se i voće i povrće s nejestivom korom (primjerice dinja) treba dobro oprati prije rezanja jer kora može sadržavati bakterije koje se prenose na nož kada režete namirnicu.
Koji vam još praktični savjeti mogu pomoći da izbjegnete trovanje hranom, pročitajte na portalu Ordinacija.hr.